Ortopedi

Kişiye özel tabanlık

Ayak anatomimiz yaylanma hareketini yapmak üzere mevcut olan bir yapidir.Ancak gerek yapısal özellikler gerekse kullandığımız ayakkabılar sonrasında ayak yapimizda meydana gelen değişiklikler çeşitli basma kusurlarının oluşumuna yol açmaktadır.

Düz tabanlık, yüksek kavis,diabetik ayak ,romatizmal hastalıklarda oluşan ayak deformiteleri bu gruba verilebilecek .Bu hastalarda gelişen ayak sorunlari disinda yanlış basmanin getirmiş olduğu bel ve diz ağrıları da izlenir.

Op. Dr.Selim Muğrabi
Op. Dr.Selim Muğrabi

Kişiye özel tabanlık kişilerin ayak yapılarına yönelik olarak hazırlanan tabanliklardir.bu tabanliklar hazirlanirken yapılan yürüme analizi ,denge testleri,ayak baropedografileri ile kişinin ayak yapısına en uygun tabanliklar hazırlanır.

Kişiye özel tabanliklar ayrıca profesyonel koşucu ve yürüyüş yapanlarda ayak yapısından kaynaklanmasi muhtemel olan yaralanmaları engellemek üzere de kullanılmaktadır. Burda koşu ve yürüyüş yapılan parkurun yapısı ,koşu ve yürüyüşü miktari ,kişinin kilosu gibi birçok faktör göz önüne alınarak tabanliklar hazırlanır.

Kişiye özel tabanliklarin kullanıldığı bir hastalık grubu da doğuştan yada sonradan kazanılmış kısalır yada ayak şekil bozukluklarında ayakkabı kullanımı ve dengenin sağlandığı hasta grubudur.bu hastalarda vucut dengesini sağlamak ve ayakkabı kullanımına yardimci olmak ana hedeflenmektedir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir