Psikiyatri – Ruh Sağlığı

Kolayca Karıştırılabilen Üç Psikiyatrik Tablo

Bu makalede belirtileri birbirine çok benzeyen üç psikiyatrik tablodan bahsetmek istiyorum .Bunlar duygusal rahatsızlıklar,kişilik sorunları , hiperaktivite ve dikkat bozukluğudur.Ayrı

Uzm. Dr. Mehmet Celalettin Üner
Uzm. Dr. Mehmet Celalettin Üner

psikiyatrik tablolar olmasına rağmen belirtileri birbirleriyle çok örtüşür.Çeşitli kurumlarda çalışan meslektaşlarımızın çokça karşılaştıkları yakınmalar,gerek danışanı gerekse ailesini ve sosyal çevresini oldukça rahatsız eder.

En fazla çatışmalar öncelikle ailede göze çarpar.Anlaşmazlıklar,kavgalar,küskünlükler yoğundur.Odasına kapanmalar dikkat çeker.Saygısızca davranışlar bezdirici bir hal alabilir.Kişi mutsuz,kötümser,endişelidir.Bazı kişilerde tersine kontrol edilemeyen bir neşe hali görülebilir.Yerinde duramaz,duygularını frenleyemez.Ağzına geleni söyler.Herkese karşı gelir,kimseyi beğenmez,hep talepkardır,istekleri bitmez.

İkinci önemli çatışma ortamı okuldur. Ders dinleyememe,dersi kaynatma,arkadaşları ile geçimsizlik,okuldan kaçma,sınavlarda başarısızlık,ders çalışamama önemli yakınmalardır.

Özellikle ergenlik döneminde(bu dönem zaten zor bir zamandır) çatışmalar oldukça yoğun geçer.Entellektüel birçok ebeveyn ne yapacağını şaşırmış durumda yardım arayışına girse de genç yardım talebini genellikle kabul etmez.

Diğer bir çatışma alanı meslek ortamıdır.Belli bir disiplin ve kural gerektiren  iş yerinde ,bu tür sorunları olan şahıslar ciddi problemler yaşarlar.İşe geç  gelir,zamansız çıkar,iş arkadaşları ile sorunlar yaşar ,amirlerini dinlemez.Kuralları kendileri  koymaya kalkarlar.

  Erkeklerin   en çok zorlandığı yerlerin başında askerlik görevi  gelir.Üstleri bu kişilere uzun zaman ayırmak zorunda kalır.Genellikle askerlik süresini normal seyrinde tamamlayamazlar.Askerden kaçma,disiplin cezaları,askerliğin uzaması sıktır.

Evlilik bir başka çatışma ortamıdır.Kavgalar,ayrılıp barışmalar,boşanma davaları hiç bitmez.İki tarafın ebevyni  de işin içine girerse durum daha da karışık bir hal alır.Kavga olmayan sorunlu  aileler de ise sessiz bir savaş vardır. Çiftler kendi odalarında vakit geçirirler,ortak paylaşılan bir etkinlik yok gibidir.Bu zor ortamda n çocuklar da paylarını  elbette ki alırlar.

Bu kişilerde  sıkça karşılaştığımız önemli bir sıkıntı  bağımlılıktır. Alkol,madde, internet,kumar  bağımlılığı kişiyi maddi ve manevi yönden perişan eder.Bu sorunlara ilave olarak cinsel  takıntıları ve cinsel bağımlılıkları  da hatırlatalım.

  Genellikle belirtileri çok benzeyen bu tabloları ayırt etmek,psikiyatrinin konusudur.Üç tablonun tedavi protokolleri çok farklıdır.Psikiyatrik yardım alınmadığı vakalarda  sorunlar artarak hayat boyu çalkantı ve fırtınalarla sürer durur.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir