Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Kolesterolün hayırlısı

Kolesterolünde hayırlısı olur mu dediğinizi duyar gibi oluyorum..Her şeyin hayırlısını nasıl istemekle sorumlu isek kolesterolünde hayırlısını isteyebiliriz. Bu durumda daha sağlıklı ve zinde yaşamamız mümkün.

Kolesterol, karaciğer tarafından üretilir. Beyin sinir sistemi başta olmak üzere temel vücut fonksiyonlarımız için gerekli bir yağdır.Kanda normal değerlerde bulunması elzemdir. Kandaki kolesterolün fazlalığında çeşitli kalp damar hastalıklarına ve tansiyon yüksekliğine aday haline gelebiliriz.Kan kolesterolünün yükselmesi kalp damarlarını özellikle ana atardamarı daralttığı hatta tıkadığı bilinen bir gerçektir.Baş dönmesi dengesizlik konsantre olamama ve unutkanlık gibi bulguların altındada bazen yüksek kolesterol yatmaktadır.Ancak hayırlı kolesterol hem sinirlerimiz ve hücrelerimiz için elzem olup bu tür şikayetlere karşı bizi kalkan gibi de koruyabilir.. Hayırlı kolesterol normal kolesterol dengesi için zaruridir.HDL olarak bilinen bu kolesterol sinir sistemi, beyin, hormonal yapımız gibi temel fonksiyonlar için zaruridir. Zararlı kolesterolle mücadele etmek için en kolay yol bu dengeyi sağlamaktır.

Doç. Dr. Ali AKBEN
Doç. Dr. Ali AKBEN

Genelleme yaparsak kabaca kandaki kolesterolün yüzde 20-25 gibi bir oran hayırlı kolesterol olmak zorundadır.İyi kolesterolü artıran ve kötü kolesterolün damarlarda yaptığı tahribatı azaltan C ve E vitamini eksikliğine karşı duyarlı ve tedbirli olmak büyük ölçüde bize yardımcı olacaktır..Bunu nasıl başarabileceğimiz sorusuna vereceğimiz pratik cevap:

Düzenli egzersiz yap

Kilonu kontrol et

Ağırlıklı olarak zeytin yağı kullan

Meyve ve sebze ağırlıklı beslen

Lif yönünden zengin yulaf kepek gibi doğal ürünleri tercih et

Antioksidan eksikliğine ve serbest radikal gerçeğine karşı dikkat et

E vitamininden zengin sarımsak balık yağı gibi gıdaları sofandan eksik etme

Taze sebze ve meyvelerden mevsiminde yemeye çalışılmalı

Hazır A-C-ve B vitamin kapsülleri doktor önerisi ile alınabilir.

Çeşitli bitkisel çaylarda yaralanmak mümkün..

Özellikle karanfil çayı denendiğinde sonuçlar hemen görülecektir.

Beslenme alışkanlığını değiştir.Katı yağ , kırmızı et ,tuz, sakatat doymuş yağlardan uzak dur.Yağlı süt ve süt ürünlerini yememeye çalış

Her iki kolesterolü dengeleyen lifli ve posalı yiyeceklere ağırlık ver.

Beyaz lahana ile dostluğunu sıklaştır

Alkol ve sigaradan uzak dur..

Akdeniz mutfağı veya Okinova(Japonya) mutfağına uygun beslen

Rafine ve işlenmiş gıdalara mümkünse hiç yaklaşma

Kırmızı biber trigliserid yükselmesine karşı öneriliyor.

Acı biberde bulunan capsain maddesi trigiseridin adeta panzehiri.

Zencefil kolesterol artıklarından kanı temizliyor ve kanın sulanmasında rolü var.

Koenzim Q ve karnitin de doğal dengeleyicilere verilecek ilk akla gelen örnekler..

İlaç tedavisinde ise günümüzde bir çok yararı ispatlanmış yan etkisi daha az statinler olarak bilinen tedaviden bahsedebiliriz.Statinler sadece kan yağlarını düşürmüyor aynı zamanda damarların direncini artırıyor ve damar sertliğine karşı korunmada sağlıyor.Ancak statinlerle ilgili yapılan çalışmalar yenidir.Yan etki ve bazı kalıcı olumsuzluklar konusunda yeterli kanıtlar da henüz elimizde değildir.

Her tedavide önemli olan hekim hasta diyalogu bu tedavinin başarılı sonuçlar oluşturması için de çok önemlidir .İlaçlar ne kadar süre ile ve ne miktarda nasıl verilecek ve tedavi hangi şartlara göre sonlandırılacak gibi önemli ayrıntılar göz ardı edilmemelidir.

Yukarda kısaca özetlemeye çalıştığım tavsiyeler hayırlı kolesterol dengesini lehinize çevirerek günümüzün sik görülen bir çok hastalığına karşı sizi koruyacaktır…

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir