KBB (Кulak Burun Boğaz)

Konumuz: kulak estetiği

Kulak estetiği kepçe kulak (prominent ear) onarımı ve kulak kepçesinin eksik geliştiği durumlarda rekonstrüksiyon ameliyatları olarak iki ana grupta ele alınabilir.

Vakaların büyük kısmını kepçe kulak onarımı oluşturur. Kepçe kulak aslında toplumda hem erkek hem kadınlarda oldukça sık görülür. Ancak kadınların saçla kamufle etmesi erkeklerin ise kepçe kulağı dert etmemeleri nedeni ile doktora başvuru hastalığın yaygınlığına göre oldukça düşük düzeydedir. Kepçe kulağın bazı ailelerde sık görülmesi ve doğuştan olması genetik özellik olduğunu gösterir.

Kepçe kulak ameliyatı kulağın gelişiminin tamamlandığı 5 yaşından itibaren her yaşta yapılabilir. Ben hastalarıma çocuğun okula başlamasından önce ameliyat olması gerektiğini söylüyorum bu kanaatimin nedeni ise küçük çocuklar birbirlerine karşı çok acımasız olabiliyor ve çocukta psikolojik sorunlara hırçınlığa asosyal gelişime neden oluyor.

Op. Dr. Ali KAHRAMAN

Kepçe kulak ameliyatlarını çocuklarda genel anestezi altında yaparken çocuklarda lokal anestezi ile yapıyorum. Genel anestezinin avantajı çocuk hastada ameliyatı mümkün kılması erişkinde ise bazen ameliyat fobisi olan hastalara yardımcı olmasıdır. Lokal anetezinin benim en sevdiğim yanı ameliyat esnasında kulağın son halini hasta ile görüşerek birlikte karar verebiliyor olmamızdır.

Ameliyatı kulak arkasından insizyon ile iz kalmayacak şekilde yapıyorum, hastalarımı aynı gün taburcu ediyorum. Bir gün bandaj takan hasta ertesi gün kontrolde bandajını çıkarıyor ve bandana takmasını öneriyorum ortalama bir hafta sonra bandanayı da çıkarıyoruz.

Son zamanlarda iple kulak asma şeklinde yöntem tanımlanmış olsa da bu durumda kıkırdağın şekli değiştirilmeden zorlanmaya tabi tutulduğundan mutlaka 6 ay bir yıl içinde kulak eski halini alıyor ve daha fazlası kulakta yırtılmalar olabiliyor bu nedenle bu teknik tüm dünyada kullanım dışı kalmış ve benimde asla önermediğim bir durumdur.

Her zaman olduğu gibi hastalarıma ameliyat olacakken cihaz, hastane vs. değil hangi doktora ameliyat olduklarına dikkat etmeleridir.

Sevgi ile kalın

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir