Plastik ve Estetik Cerrahi

Köpek Memesi Hastalığının Tedavisinde Yüz Güldürücü Sonuçlar Var

Halk arasında “Köpek Memesi Hastalığı” olarak bilinen ve kronik bir deri hastalığı olan Hidradenitis Suppurativa (HS) tüm dünyada onun 100 kişiden birinde görülüyor. Ortaya çıkma nedeninin tam olarak bilinmediğini söyleyen Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu, ilaç tedavisine yanıt vermeyen çözümlerde yöntemlerden yüzdürücü sonuçların sonucunun verildiğini vurguladı.

Y ter bezlerinin yoğun olduğu kıvrım bölgelerindeki kıl diplerinin iltihaplanması sonrası oluşan, ağrılı ve akıntılı şişliklerle seyreden Hidradenitis Suppurativa (HS) yaşam sırasında düşürerek günlük yaşamı etkiliyor. Hastalığın yaşta görülebilmekle birlikte 20’li yaşlarda ortaya çıktığına ve erkeklere oranla daha çok kadınlarda görüldüğünde Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu, 50’li yaşlardan itibaren görülme sıklığının azaldığını da sözlerine ekledi.

HASTALIK HALK ARASINDA BİLİNMİYOR

Köpek Memesi Hastalığı için farklı tedavi seçenekleri sununu söyleyen Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu: “Genetik yatkınlığı olabilen bir hastalık, ancak bulaşıcı olmayan Hidradenitis Suppurativa (HS) için erken tanı ve uzun süreli tedavi, ağrının kontrol altına alınmasına yardımcı olur; yaraların iyileşmesini isteyebilirsin. Ancak bu hastalık sivilce ya da apse zannedilirse ve hekime başvurulmazsa yıllarca doğru tanı konulamayabiliyor. Yapılan çalışmalarda, tanısının ortalama 7 yıl geç konulduğu görülüyor. Maalesef halk arasında hastalığın bilinmesi ve farkındalığı az ”dedi.

OĞLU SEÇENEK: CERRAHİ TEDAVİ

Hidradenitis Suppurativa (HS) Dermatoloji uzmanıyla birlikte multidisipliner gereken bir hastalık işaret eden Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu, “Hastalığın ilaç ve tıbbi tedaviye yanıt vermemesi durumunda, yöntemlere başvuruluyor. Cerrahinin kararına ve zamanlamasına Dermatoloji uzmanıyla karar vermek daha etkili sonuçlar alınmasını sağlıyor ”diye konuştu. Akut bir apse varlığında ağrıyı hızlı bir şekilde gidermek için apsenin boşaltılması aktaran Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu diğer yöntemleri açıkladı: “Küçük lezyonlarda öğrenilen eksizyon tarif. Geniş lezyonlar da bulaşıcı çıkarılması, komşu veya uzak bölgeden doku taşınılarak kapatılması veya kendiliğinden iyileşmesi gerekir. Bu yöntem geniş eksizyon olarak tanımlanır. ”

Hidradenitis Suppurativa (HS) kronik söylenen ve tekrarlayıcı bir hastalık olduğunuleyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kemahmetoğlu, “İlgili bölgelerin geniş olarak yürütülecek bu uygulamayı azaltacaktır. Yapılan ameliyata göre öğütülmüş uymak önemlidir. Cerrahi sonrası tekrar etmesini engellemek için özellikle sigaradan kaçınmak, kilo vermek ve kiloyu kontrol altında kalmak gerekir ”diye konuştu.

GÜNLÜK YAŞAMA DÖNÜŞ HIZLI

Köpek Memesi Hastalığı cerrahilerinden sonra bakılarak ortalama 1-2 gün hastanenin kalmasının yeterli olabildiğini söylenecek. Dr. Osman Kelahmetoğlu, şu bilgileri aktardı: “Kişi aynı gün yemek yemeye ve kısa yürüyüşler başlayabilir. Hekimin öngördüğü zaman dikişler alınır ve hasta bir haftanın günlük hayatına dönebilmektedir. Tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi, ameliyat genişliğine bağlı olarak bir miktar iz kalmaktadır. Ancak bu izler zamanın görünür hale getirmektedir. “

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir