Üroloji

Kronik prostatit nasıl teşhis ve tedavi edilir

Prostatit, erkeklerde bulunan prostat bezinin iltihaplanmasıdır. Prostat, mesanenin altında bulunan küçük bir bezdir. Prostat idrar yollarının üretra adı verilen kısmını çevreler ve erkek üreme sisteminin bir parçasını oluşturur. Prostatit, bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanabilir ancak çoğu durumda rahatsızlığın nedeni saptanamamaktadır.

İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma ihtiyacı ve bel ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. İyi huylu prostat büyümesinden farklı olarak her yaştan erkekte ortaya çıkabilir. Prostat iltihabı akut ve kronik olmak üzere iki şekilde görülebilir. Akut formda belirtiler, aniden ve daha şiddetli şekilde ortaya çıkar. Kronik formda ise daha hafif ve uzun süren belirtiler görülür. 

Kronik prostatit nedir?

Kronik prostatit, prostat bezinde ortaya çıkan, bulaşıcı olmayan ancak uzun süren ve tedaviye dirençli belirtilerle seyreden iltihabi durumdur. Kronik prostatit teşhisi için semptomların en az üç ay boyunca mevcut olması gerekir. Akut prostatitte ise belirtiler çok daha çabuk geçer. Kronik prostatit tipik olarak erkeklerin alt pelvis bölgesinde ağrıya neden olur. Sık idrara çıkma ve idrar yaparken yanma gibi idrar yolları ile ilişkili belirtiler de bulunabilir. Tedavisi genellikle zordur ve antibiyotik kullanımı gerektirebilir.

Kronik prostatit nedenleri

Doğru teşhis, etkili tedavinin anahtarıdır. Bununla birlikte kronik prostatitin nedenini teşhis etmek bazen zor olabilir. Kronik prostatitin nedenleri hastalığın tipine göre değişiklik gösterir. İki ana tip kronik prostatit vardır. ‘Kronik bakteriyel prostatit’, bakterilerin neden olduğu uzun süreli enfeksiyondan kaynaklanır. Kronik non-bakteriyel prostatit ya da diğer adıyla Kronik pelvik ağrı sendromunda ise neden tam olarak anlaşılamamıştır.

Kronik prostatit tanısı nasıl konulur?

Prostatit teşhisi üroloji uzmanı tarafından konulmaktadır. Doktor teşhis için öncelikle kişinin şikayetlerini ve tıbbi geçmişini sorgular. Sonrasında makattan parmakla rektal muayene adı verilen prostat muayenesi yapar. Rektal muayenede doktor, prostatın şişlik ve büyüklüğünü kontrol eder.

İdrar, kan ya da semen örneği ile çeşitli testler yapılabilir. Ultrason incelemesi ve sistoskopi tanıda kullanılabilir. Sistoskopi; idrar yollarının, ucunda küçük bir  kamera bulunan bir cihazla incelenmesidir. Kesin sonuca ulaşmak için prostattan parça alınarak patoloji bölümünde incelenmesi gerekebilir.

Kronik prostatit nasıl geçer? 

Kronik prostatit tedavisi sebebe bağlı. olarak değişiklik gösterir. Bakteriyel prostatit için genellikle ağızdan oral antibiyotikler önerilir. Uzun süren veya tekrarlayan enfeksiyonları olan kişiler, 6 aya kadar devam edebilen uzun vadeli antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyabilir. Ağızdan tedavi yeterli olmazsa hastalığın damardan tedavisi gerekebilir. Antibiyotik tedavisiyle iyileşme olmayan durumlara yönelik ağrı ve iltihap giderici farklı ilaçlar ile kas gevşetici ajanlar kullanılır. İdrar yollarında idrar yapmayı güçleştiren kalıcı hasar oluşmuşsa cerrahi tedavi yapılır. Transüretral mikrodalga tedavisi ya da kısaca tumt tedavisi dirençli kronik prostatit vakalarında kullanılan diğer bir tedavi seçeneğidir. Bu yöntemde mikrodalga enerjisi kullanarak prostat boyutları küçültülür.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir