KBB (Кulak Burun Boğaz)

Kulağı delik deyiminin anlamı

Ses kulak yolunda dış, orta, iç kulaktan geçerek beyne iletilir. Kulak zarına gelen ses orta kulağa geçtiğinde bazı işlemlere tabi tutulur. Ses kulak zarından kemikçiklere iletilerek iç kulağa geçer. Vücudumuzun en küçük 2 kası ve 3 kemikçiği orta kulakta bulunur.

Orta kulak kasları bazı reflekslerde görev alır. Bunlar iç kulağı yüksek sesten korumak, gereksiz seslerin algılanmasını önlemek ve kişinin kendi sesine olan hassasiyetini azaltmaktır.

Doç. Dr.Hayriye Karabulut
Doç. Dr.Hayriye Karabulut

Tabi ki bu refleksler kulak zarı sağlam olduğunda çalışmakta zar delik olduğunda sekteye uğramaktadır. Bu sebeple kulak zarı delik olan kişiler gerekli gereksiz sesleri ayırdedememekte, kendi seslerini çok yüksek algıladıkları için kısık sesle konuşmaktadırlar. Kulağı delik deyimi bu sebeple gerekli gereksiz her haberi kaydeden kişiler için kullanılan bir deyimdir.

Ayrıca reflekslerin henüz gelişmediği küçük çocuklarda dinlemiyor olduğu halde konuşmaları tekrar etmesine şahit olmuşuzdur. Bu çocuk da herşeyi dinliyor veya çocuktan al haberi de gerekli gereksiz ayırımın yapamayıp tüm seslerin algılanmasının sonucudur. Kulak reflekslerinin henüz gelişmemiş olmasına bağlıdır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir