KBB (Кulak Burun Boğaz)

Kulak zarına tüp takılması

–Hangi durumlarda gerekir?
Tekrarlayan akut orta kulak iltihaplarında, kulak zarındaki çökmelerde, uçuş ya da dalma sonucu oluşabilecek barotravmalarda, yarık damak gibi östaki tüpünün doğru gelişmediği hastalarda, kendiliğinden ya da medikal tedavi ile iyileşmeyen orta kulakta sıvı birikmesi durumlarında kulak zarına tüp takmak gerekebilmektedir.

–Orta kulakta sıvı birikmesi nedir?
Efüzyonlu Otit ya da Seröz Otit olarak adlandırılan, ağrı, ateş gibi aktif enfeksiyon bulguları olmaksızın kulak zarının arkasında, orta kulakta sıvı birikmesiyle ortaya çıkan bir durumdur.

–Orta kulakta sıvı birikmesinde ne gibi şikayetler gözlenir?
Bu durum genellikle sessiz seyreder ve çoğunlukla tek belirti işitme kaybıdır. Çocuğun televizyonu yüksek sesle izlemesi, okul başarısının düşmeye başlaması veya öğretmeninin çocuğun dikkatsiz davrandığı, kendisini duymadığı yönündeki uyarıları orta kulakta sıvı toplanmasına bağlı işitme kaybını akla getirmelidir.

Op. Dr.Emre Erkilet
Op. Dr.Emre Erkilet

–Nasıl tanı konulur?
Bu şikayetleri olan çocuklarda bir KBB uzmanı tarafından yapılacak kulak muayenesi ve gerekli durumlarda yapılacak kulak testleri ile tanı konulacaktır.

–Nasıl tedavi edilir?
İlk aşamada ilaç tedavisi başlanır, orta kulaktaki sıvıyı kurutmak ve orta kulağı tekrar hava dolu bir boşluk haline getirmek amaçlanır. Eğer eşlik eden geniz eti, alerji, sinüzit gibi bir durum varsa bunlarda tedavi edilmelidir. İlaç tedavisinin başarılı olmadığı durumlarda ise tüp takma işlemi gerçekleştirilir.

–Tüp nasıl takılır?
Mikroskop ile dış kulak yolundan bakılır ve kulak zarına bir çizik atılır. Kulak zarındaki çizilen yerden, orta kulakta birikmiş olan sıvı dışarı çekilir. Özel aletlerle tüp zardaki çizilen yere, bir ucu dış kulak kanalında, diğer ucu orta kulakta olacak şekilde yerleştirilir. Dışarıdan herhangi bir kesi uygulanmaz.

–Tüp ne kadar süre ile kulak zarında kalır?
İlk defa tüp takılan hastalarda kısa süreli tüpler tercih edilir. Bunlar ortalama 6 ay- 1 yıl arası zarda kalırlar, vücut tarafından atılırlar ve kulak zarında tüpün takıldığı delik kendiliğinden kapanır. Genellikle kontrol muayenesinde tüpün dış kulak yoluna atıldığı görülür ve hekim tarafından tüp alınır. Eğer tüp kendi kendine atılmazsa ve 1 yılı aşkın süredir yerindeyse hekim tarafından çıkarılabilir. Tekrar eden tüp uygulamalarında ise T-tüp adı verilen uzun süreli tüpler kullanılabilir ve bu tüpler normal koşullarda vücut tarafından kolay kolay atılamaz, 1 yıldan fazla hekimin öngördüğü süre kulakta kalır ve hekim tarafından çıkarılır.

–Tüp takıldıktan sonra nelere dikkat edilmelidir?
Kulağa takılan tüpler, orta kulağa hava gitmesini sağlayarak genellikle tekrarlayan orta kulak iltihaplarını önlerler. Bununla birlikte, kulak tüpü takıldıktan sonra kulak kanalından orta kulağa su girmesi riski ortaya çıkar. Bu nedenle, yüzme, banyo, duş, vb durumlarda kulak yolunun tıkanması gerekir. Bunun için en güzel yol, her yıkanmada tek kullanımlık uygulanan vazelinli pamuklardır. Tüp takılan kulakta ağrı, akıntı gibi bir durum geliştiğinde hekime başvurmak gerekir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir