Kadın HastalıklarıPsikiyatri – Ruh Sağlığı

Meme Görüntüsünün Kadınlar Üzerindeki Etkisi

İlk düşünüldüğünde meme dokusu kadınlar için neyi ifade eder?

Aslında bu soruyu bir bayana sorulduğu farklı cevaplar alınsa da tartışmasız en sıklıkla ve en doğru cevap dişiliği temsil etmesidir. İlk düşünüldüğünde kadın memesinin “annelik duygularını yansıtan organ” olduğu akla gelse de meme dokusu kadının bütün organları içinde “dişiliği en iyi şekilde temsil eden” organdır. Bir kadın çocuğunu emzirdiği sürece memesi kocası için cinsel açıdan tabudur. Emzirme bitip sütten kesildikten sonra ise meme çocuk için tabu olmaya başlar.

Memenin bayanların yaşam boyunca geçirdiği evrelerden bahseder misiniz?

Anatomik olarak memenin üçte ikisi yağ dokusu üçte biri de meme dokusundan oluşmaktadır. Memenin şekli büyüklüğüne, yağ dokusunun miktarına, bağ dokusunun ve derinin elastikliğinin kalitesine bağlıdır. Yaş ve hormonal durum da meme şeklinde etken rol oynar. Bir genç kız ergenlik zamanında çevresinin göğüslerindeki büyümeye ve şekillenmeye olan tepkileri ile ergenlik evresini daha bilinçli hisseder. Memenin sarkması genellikle hamilelik ve süt emzirmeden sonra, çok fazla kilo verdikten sonra ya da menopoz döneminin başlamasından sonra oluşur. Bu durumlarda deri elastikliğini yitirir. Çok büyük memeler sadece estetik bir problem değildir. Psikolojik ve duruş problemler de göz ardı edilmemelidirler. Çok büyük ve ağır memeler sırt ve omuz ağrılarına neden olurlar. Sutyen takmaktan dolayı omuzda derin doku ezikleri oluşabilir.

Estetik meme ameliyatları sonrasında hedef ne olmalı ?

Op. Dr. Avni Hakan Ölmeztürk

Bir plastik cerrahın yapabileceği en güzel ameliyatlardan birisi meme ameliyatı olması gerekliliği düşünmekteyim. Erkek bir plastik cerrah olarak kadınların ruh durumunu , psikolojik durumununun iyi değerlendirilmesi gerektiğini ve her cerrahın meme cerrahisi yaparken bu etkenlere göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünmekteyim.

Her şeyden önce meme cerrahi sonrasında

Memenin duyarlılığı ve emzirme fonksiyonu korunmalıdır.

Yeni memenin şeklinin kalıcılığı uzun olmalıdır.

Meme hiçbir zaman simetrisi olan bir organ değildir, Meme şekli ve büyüklüğü tüm vücut yapısı ile uyumlu olmalıdır.

Meme ameliyatları sonrasında hastaların beklentileri nelerdir?

Ameliyat sonrasından hastalarımda yaşadığım en büyük sorun , beğenilmeyen görünümünden dolayı bakılmayan ve dolayısıyla bariz asimetrilerin ameliyat öncesi fark edilmediği durumlarda ameliyat sonrası 1 santimetrelik meme başı yüksekliği farkına takılıp güzel meme şeklinin keyfini yaşamayı kendine müsaade etmeyen hastalarım da olmuştur. 

Hastalarıma her zaman şunu derim; Sabahtan akşama kadar gözünüzü dikerek mercek altına aldığınız her güzel organda sonunda bir takım hatalar bulabilirsiniz ve güzelliği algılamadaki hisleriniz azalabilir. Eğer siz güzel , dik , simetrik bir meme görüntüsünü sağlarsanız izler çoğu hasta için problem olmuyor. Bu ameliyatlarda her zaman izden bahsederim.  Hastaların her şeye hazır olmasını isterim ama gördüğüm hastalar mutlu ise yaraları bile güzel iyileşiyor, ağrı bile az duyuyorlar.

Meme büyütme ameliyatını arzu eden hastaların bu ameliyatı istemekteki  doğru motivasyon nasıl olmalıdır?

Dişilik duyguları yüksek, kendisini östrojen hormonunun yarattığı ruh halinde algılayan ve bu durumu davranışlarına yansıtan bir kadının ayna karşısında gördüğü küçük memelerden dolayı erkeksi sert göğüs kafesi görünümünü memelerini büyüttürerek ruhuna, iç dünyasına uydurmak istemesi en doğru motivasyondur Çoğunluğu kıyafet problemlerinden yakınırlardır. Artık takviyeler kullanmak istemediklerini, bikini giymede problem yaşamak istemediklerini belirtiler.

Son olarak Meme kadının dişiliğini yansıtan ve erkekten farklı kılan en önemli haz organıdır ve her bayan onu mutlu edecek güzel bir meme görüntüsüne sahip olmak ister. Bu her bayanın en doğal hakkı günümüzde bayanlar estetik bir meme ameliyatı için taleplerini bile dile getirmekte çekiniyorlar başta aile bireyleri , eşleri veya yakın arkadaşlarından bile ön yargılarından çekindikleri için paylaşamıyorlar yada bu konuyu paylaştıklarında destek alamıyorlar. Her şeyden önce bayanlar kendi hem cinsleri bile yeteri kadar kendilerini anladıklarını düşünmüyorum. Meme estetiği yaptırmayı düşünen biri hep “neden yaptırdırdın?” , “ Ne gereği vardı?” sorularına mahruz kalacağı korkusundan dolayı bu ameliyatları gizli tutuyorlar. 

Her bayan güzel bir meme görüntüsü sahip olmalıdır. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir