Kanser & Onkoloji

Meme kanseri ameliyatlarında kurallar değişiyor !

Meme Kanserinde Sentinel Lenf Nodu Biopsisi:

10 Yıllık Randomize Kontrollü Çalışmanın Sonuçları Yeni yayınlanan bir çalışmada, meme kanserli hastalarda koltuk altındaki lenf bezlerinin çıkarılmasının, sentinel lenf nodu biopsisi negatif bulunan hastalara faydası olup olmadığı araştırıldı.

Primer meme kanserli 516 vaka incelendi. Sentinel lenf nodu biopsisi negatif bulunan hastalar aksiller disseksiyon yapılan ve yapılmayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Bütün hastalar radyoterapi aldılar ve neredeyse eşit sayıda hasta hormonal terapi ve/veya kemoterapi gördü.

Op. Dr.Murat Üstün
Op. Dr.Murat Üstün

Araştırmacılar, meme kanseriyle ilişkili problemlerde iki grup arasında anlamlı bir fark bulmadılar. Sadece, aksiller disseksiyon yapılan grupta sağ kalım hafifçe azalmıştı. Son yıllara kadar, klasik cerrahi öğretiler meme kanserinde uygun tedavinin koltuk altı lenf nodlarının tamamen çıkarılması olduğunu söylerdi. Meme kanserinde uzmanlaşmış araştırmacılar, sentinel lenf nodu sonucu negatif gelen hastalarda aksiller lenf disseksiyonunun sağkalıma herhangi bir etkisinin olmadığını saptamıştır. Her iki grupra da, hastaların yaklaşık % 90’ı meme kanseri ile ilgili problemlerden kurtulmuştur. Aksillada ek hastalık gelişmesi aksiller disseksiyon yapılmayan grupta % 1’den azdır. Sonuç olarak, sentinel lenf nodu biopsisi negatif olan meme kanserli hastalarda koltuk altı lenf bezlerinin çıkarılmasından kaçınmak potansiyel komplikasyonları önleyen güvenli bir tedavidir. Sağlıklı lenf bezlerinin korunmasının ek faydaları vardır.

İlk olarak sentinel lenf nodu incelemesi yapılmadan meme kanserli hastalara aksiller disseksiyon yapılmamalıdır.

Kaynak: Veronesi U, Viale G, Paganelli G, et al Ann Surg. 2010;251:595-600 Özgün Makale: www.medicorium.com© kaynak belirtilmeden ve link eklenmeden alıntı yapılamaz.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir