Kadın HastalıklarıKanser & Onkoloji

Meme kanseri belirtileri hakkında

Meme kanserinin en karakteristik belirtisi memede bir sertliğin, şişliğin saptanmasıdır. Bu sertlik bazen koltuk altında da oluşabilir. Bu sertliği oluşturan kitle hareketsizdir ve ancak çevresini saran meme dokusuyla birlikte hareket ettirilebilir. Büyüklüğünün, sınırlarının belirlenmesi oldukça güç olan bu kitleler aynı zamanda ağrısızdırlar.

Doç. Dr.Bülent Çitgez
Doç. Dr.Bülent Çitgez

Memede kitlenin yanısıra meme başından akıntı gelmesi, ciltte kızarıklık, meme başında çekme, çökme gibi şekil bozuklukları da meme kanseri belirtileri arasındadır. Meme başı akıntısı hastaların yaklaşık %10’ununda görülür ve ilk belirtiler arsında yer alır. Memedeki şekil değişiklikleri ise kanserli kitlenin bulunduğu bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Meme de büyüme, asimetri, cilt renginde değişim gibi belirtilerin görülmesi halinde kişinin geciktirmeden bir doktora başvurması çok önemlidir.

Kimi durumlarda hiç belirti vermeden memede sertlik olmadan da görüntülü taramalar sırasında kuşkulu durumlar doktor tarafından görülebilmekte ve gerekli tetkikler yapılarak hastalık tanısı konmaktadır.

Erken tanının yaşamsal önem taşıdığı bu kanser türü için kadınların bu belirtiler konusunda duyarlı olmaları ve dahil oldukları risk gruplarında gerekli görülen tetkikleri eksiksiz yaptırmaları büyük önem taşımaktadır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir