Bitkisel Tedavi ( Alternatif Tıp )

Menopoz sorunlarında doğal yöntemler, öneriler ve beslenme

Menopoz Sorunlarında Doğal Yöntemler ve Öneriler;

Menopoz zamanı yalnızca genler tarafından değil, bazı sağlık koşulları, sigara, beslenme biçimi ve stres düzeyi tarafından da belirlenir. Menopoza, yumurtalıklardaki yumurta sayısının giderek azalmasıyla birlikte hormon üretimindeki düşüş neden olur. Menopoz başlamadan önce östrojen seviyesi düşmeye başlar, bir süre sonra daha hızlı düşer ve dengelenir. Aynı durumda diğer hormon progesteron için de söz konusudur; ancak östrojendeki düşüşün daha etkili olduğu düşünülmektedir.

Özellikle doğurganlık sizin en önem verdiğimiz nitelikse menopoz dönemi kadınların kendilerine olan güvenin zedelendiği dönemdir psikolojik olarak bayanlar en çok bu yönde sıkıntı yaşar.

Dyt.Perihan Çiçek
Dyt.Perihan Çiçek

Menopoz Belirtileri;

Adet kanamalarının kesilmesinin yanında ateş basması ve gece terlemeleridir. Bu belirtiler haftalar aylar hatta yıllar sürebilir. Menopoz ile birlikte seyredebilecek başka değişiklikler de olabilir. Kemik yoğunluğunda azalma, kemik erimesi, Kalp hastalıkları ve tansiyon hastalıkları.

Menopoz Döneminde Korunma ve Tedavi;

Yaşamınız boyunca kalsiyum, magnezyum ve kemikleri kuvvetlendiren diğer besin maddelerinden yeterli miktarlarda alırsanız kemik erimesi riskini de azaltmış olursunuz . Yürümek veya dans etmek gibi egzersizler de kemik mineral yoğunluğunun artmasına katkıda bulunur. Damar hastalığından korunmak için haftada üç kere koşma veya yüzme gibi bir egzersiz yapın, doğru beslenmek yalnız kalp krizinden ve diğer damar hastalıklarından değil, aynı zamanda menopoz dönemindeki ateş basmalarından ve menopozun diğer belirtilerinden de korur.

BESLENME

Kalsiyum, temel yağ asitleri, bitkisel hormonlar, C ve E vitaminleri içeren yiyecekler kemiklerin kuvvetli kalmasını sağlar ve çeşitli kan yağlarını dengeler. Aynı zamanda ateş basmasına, gece terlemelerine ve vajinal kuruluğa karşı da koruma sağlar. Tofu, tempeh, soya unu ve soya fasulyesi gibi soya ürünlerinden oluşan yiyeceklerle beslenen kadınlarda ateş basması ve gece terlemeleri daha az görülür. Araştırmalar, soya ürünlerinde yoğun olarak bulunan bitkisel hormonların insanlardaki östrojeni taklit ettiğini ve seviyesi azalmakta olan östrojenin yerini tuttuğunu göstermektedir. En önemlisi, kadınlarda inip çıkan hormon seviyeleri östrojen ve progesteron oranında bir dengesizlik oluşturduğu zaman, bitkisel hormonlar, östrojenin faaliyetini engellemeye yardımcı olmaktadır. Temel yağ asitleri bakımından zengin olan yiyecekler, hormon üretimi ile cilt ve sinirlerin sağlığı için gereklidir. Sert kabuklu yemişler, çekirdekler, tam tahıllar ve hafta üç öğün yağlı balık (somon ,uskumru, ton balığı, sardalye)yiyin. Günde en az 8 bardak su için. Ateş basması bir sorun yaratıyorsa ,sıcak içecekleri özellikle çay kahveyi azaltın, ve baharatlı yiyeceklerle alkolden uzak durun. Kahve veya çayınızı kafeinsiz veya çayla azar azar karıştırmak suretiyle kendinizi yavaş yavaş kafeinsiz içeceklere alıştırın. Kafeinli içeceklerde sonra birden kafeinsiz olanları içmeye başlarsanız baş ağrısı ortaya çıkabilir.

Egzersiz;

Düzenli yapılan egzersiz, muhtemelenmoral yükselten mutluluk veren hormon benzeri bir madde olan endorfin seviyesini yükselterek depresyonu giderir. Aynı zamanda ateş basmasına da iyi gelebilir ve sağlıklı bir beslenmeyle de metabolizma hızını artırarak kilonuzu kontrol etmenize yardım eder. Egzersiz kemik erimesini önlemeye ve yavaşlatmaya da yardımcıdır.

Doğal Yöntemler Ve Bitkisel Çaylar;

  • C Vitamini ve Flavonoidler;Ateş basmasına karşı iyidir.
  • E vitamini; Ateşbasması ve vajinal kuruluk
  • B Vitamini ve Magnezyum; Hafif depresyon ve anksiyete
  • Balık Yağı; Hormon üretimi(beslenme yetersiz ise)

BİTKİSEL ÜRÜNLER (Özel Sağlık Durumu Olanlar Hariç)

Pek çok bitki, ılımlı östojen gibi hareket ederek hormon seviyesini yeniden dengelenmesini sağlar. Genel fayda sağlamak için kırmızı veya mor adaçayı ve melek otu alın. Ayrıca keten tohumu veya evening primrose yağını da deneyebilesiniz.(Göğüste kist olanlar kullanmasın)Belirli bazı menapos semptomları için se şunları deneyebilrsiniz. Ateş basması veya gece terlemelerini önlemek için hayıtikara hohoş veya arslan kuyruğu çayı için veya takviyesi alın. Serinletici özelliği olan nane ateş basmasının tedavisine yardımcı olur. Düzenli olarak nane çayı için ve ateş basması durumunda kullanmak üzere beraberinizde bir şişe nane yağı taşıyın. Bir kâğıt mendile bir kaç damla bu yağdan damlatarak ve derin nefes alarak içinize çekin. Uyku sorun u ve depresyon için sarı kantaron Anksiyete için arslan kuyruğu vajinal kuruluk için arslan kuyruğu ve melek otu. Civan perçemi; menopoz öncesi görülen aşırı adet kanamalarını düzene sokar ama ateş basması varsa bu bitki kullanılmamalıdır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir