Dahiliye (İç Hastalıkları)

Mide kanseri sinyallerine dikkat!

Sıcak kemoterapinin başarılı bir şekilde uygulandığı  kanserlerden biri de mide kanserleri. Peki mide kanserleri ne kadar yaygın? Hangi belirtileri dikkate almalı? Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Kömürcü konuyla ilgili bilgi verdi…

  • Mide kanseri ne kadar yaygın?

Mide kanserinin sıklığı ülkeden ülkeye çok farklılıklar gösterebilir. Örneğin Japonya, Malezya, Şili ve İzlanda en sık görülen ülkelerden bazılarıdır. Genellikle erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görülür. En sık görüldüğü yaşlar 60-70 yaşlar arasındadır. Düşük sosyoekonomik düzeyli toplumlarda sıklık yükselir. Dünyada kansere bağlı ölümlerde önemli bir yer almaktadır. ABD’de ve batı Avrupa ülkelerinde yemek alışkanlıklarında ve çevresel faktörlerdeki düzenlemeler ile sıklık düşmüştür. Türkiye’de ise mide kanseri oldukça yaygın bir şekilde görülüyor. Japonya’da bu kanser en sık görülmesine rağmen, gelişmiş erken tarama yöntemleri ve halkın bu konudaki farkındalığı nedeniyle mide kanserine bağlı ölüm oranları çok azalmıştır.

  • Mide kanserinin nedenleri nedir?

Mide kanserinin nedeni tam olarak bilnmiyor, ancak bazı risk faktörlerinden aşağıdaki şekilde söz edebiliriz:

  • Cinsiyet: Erkeklerde kadınlara göre 2 kat daha fazla görülmektedir.
  • Yaş: Mide kanserli hastaların çoğu 60 yaş veya üzerindedir.
  • Diyet: Risk faktörleri arasında en çok tanımlanmış olan beslenme şeklidir. Tütsülenmiş, nitrit içeren veya aşırı tuzlu yiyeceklerden zengin gıdaları yiyenlerde mide kanseri gelişme riski artmaktadır. Diğer taraftan taze sebze ve meyvelerin yenmesi, karatenoid ve yüksek doz C vitamini alımı bu hastalığa karşı koruyucu olabilmektedir.
  • Helikobakter pilori (HP) infeksiyonu: HP genelde midede bulunan bir bakteridir. HP infeksiyonu gastrit, ülser ve kanser riskini artırmaktadır. Bu  infeksiyonun mide kanseri riskini 6 kat artığı tespit edilmiştir.
  • Sigara: Sigara içenlerde içmeyenlere göre mide kanseri gelişme riski daha fazladır.
  • Aile hikayesi: Mide kanserinin nadir türü ailesel geçişlidir.
  • Diğer nedenler: Midede iltihaba neden olan durumlar ve geçirilmiş mide ameliyatları mide kanserine sebep olabilir. Ayrıca obezite, kronik atrofik gastrit, reflü, ailesel polipler, pernisiyöz anemi (Vitamin B12’nin emilim bozukluğuna bağlı), radyasyon, aflatoksin ve A kan grubu da sayılabilir.
  • Nasıl yayılır?

Mide kanseri genellikle hızlı seyreden ve uzak organlara çabuk sıçrayan bir kanserdir. Bu nedenle erken evrelerde tespit etmek zordur. Ancak %20’si erken evrede fark edilir. Genellikle midede bir ülser şeklinde başlar, çevre lenf bezlerini ve organlarını etkileyebilir. Mide kanseri komşuluk,  lenfatik veya kan yoluyla yayılabilir. Midenin içinden dış kısmına doğru  pankreas, özefagus veya bağırsak gibi çevre organlara doğru uzanabilir. Ayrıca kanser hücreleri kan yoluyla karaciğer, akciğerler, kemik ve diğer organlara yayılabilir.

  • Mide kanserinin belirtileri nelerdir?

Mide kanseri yukarıdaki yayılma özellikleri nedeniyle genellikle sinsi seyirli bir hastalıktır. Bu yüzden oldukça geç belirti verir ve belirtiler hastalığa özgü değildir. Karında mide bölgesinde belirli-belirsiz bir rahatsızlık hissi en sık başlangıç belirtisidir. Hastalığın ileri evrelerinde en sık belirtiler kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, yutma güçlüğü, bulantı, kusma, midede dolgunluk ve şişkinlik hissidir. Bazen sadece gizli kanama tespiti ile farkedilir. Hastaların bir kısmı karaciğer büyümesi, karında sıvı birikmesi veya sarılık gibi ilerlemiş hastalık bulguları ile karşımıza çıkarlar. İleri evrelerde sol köprücük kemiği üstü lenf bezinde büyümeye neden olabilir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir