Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Migren botoksu ile kronik baş ağrılarından kurtulmak mümkün

Kronik baş ağrılarının hastaların yaşam kalitesini bozarak günlük yaşam aktivitelerini etkilediğini ve kişilerin sosyal yaşamdan çekilmelerine neden olduğunu belirten Medical Park Gebze Hastanesi Nöroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Duygu Özer, “Bu durum zamanla psikiyatrik semptomların gelişmesine de neden olur. Migren botoksu ile kişilerin ağrı sıklığı, şiddeti azalmakta ve hastalar daha çok sosyal yaşamda kalabilmektedirler. Bunun yanı sıra, bu tedavi ile baş ağrısı için alınan ağrı kesici tedaviler azalacağı için buna bağlı gelişebilecek sistemik yan etkiler de ortadan kalkacaktır” dedi.

Migren botoksunun ne olduğundan bahseden Medical Park Gebze Hastanesi Nöroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Duygu Özer, “Botoks olarak bilinen botulinum toksin enjeksiyonu, kronik migren baş ağrısı olan kişilerde ağrı iletiminde rol oynayan kimyasalların etkisini engelleyerek santral sinir sisteminin ağrı duyarlılığını azaltan ve buna bağlı olarak baş ağrılarında azalmaya neden olan bir tedavi yöntemidir” diye konuştu.

KRONİK BAŞ AĞRILARINA İYİ GELEBİLİR

Migren botoksunun avantajlarına değinen Uzm. Dr. Özer, “Kronik baş ağrıları hastaların yaşam kalitesini bozarak günlük yaşam aktivitelerini etkilemekte ve kişilerin sosyal yaşamdan çekilmelerine neden olmaktadır. Bu durum zamanla psikiyatrik semptomların gelişmesine de neden olur. Migren botoksu ile kişilerin ağrı sıklığı, şiddeti azalmakta ve hastalar daha çok sosyal yaşamda kalabilmektedirler. Bunun yanı sıra, bu tedavi ile baş ağrısı için alınan ağrı kesici tedaviler azalacağı için buna bağlı gelişebilecek sistemik yan etkiler de ortadan kalkacaktır” şeklinde konuştu.

GEBELER VE EMZİREN ANNELERE UYGULANMAZ

Migren botoksun, kronik baş ağrısı olan baş ağrısı nedeniyle günlük yaşam aktiviteleri bozulan 18 yaş üzeri kişilere uygulanabileceğini dile getiren Uzm. Dr. Özer, “Gebeler, emziren anneler, kas kavşak hastalığı olan kişilere botoks tedavisi yapılmamaktadır” dedi.

İĞNELERLE UYGULANAN BİR TEDAVİ

İşlem hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Özer, “Botoks uygulaması baş ağrısına neden olan şakaklar, alın, boyundaki belirli kaslar ve baş arka kısmına küçük iğnelerle uygulanan bir tedavi yöntemidir. Standart tedavide 31 noktaya uygulama yapılır. Yapılacak doz hastanın semptomlarına göre doktor tarafından belirlenmektedir. İşlem süresi uygulayıcı doktora göre değişmekle birlikte 15-30 dakika arasında sürmektedir” ifadelerini kullandı.

ETKİSİ 10-14 GÜN CİVARINDA BAŞLAR

Botoks etkisinin uygulama sonrası 10-14. günde başlamakta olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özer, şu bilgileri paylaştı: 

“Baş ağrısı tedavisinde bazı hastalarda etkinlik ilk doz sonrası başlarken bazı hastalarda 12 hafta sonra 2. dozun yapılması sonrasında etkinliğe karar vermek gerekebilir. Tedaviden fayda gören hastalarda etkin tedavi için ilk yıl 3 veya 4 seans uygulanması önerilir. Sonraki süreçte hastanın ihtiyaçları doğrultusunda 6 ay ya da daha uzun aralıklarla işlem tekrarlanabilir.”

CİDDİ YAN ETKİLERİ YOKTUR Migren botoksunun ciddi yan etkisi olmadığını ifade eden Uzm. Dr. Özer, “Uygulama sonrası enjeksiyon bölgesinde geçici ağrı kızarıklık, geçici sırt ve baş ağrısı görülebilir. Migren botoksu uygulamasının ciddi yan etkileri bulunmamaktadır. Uygulamanın konusunda uzman ve bu konuda deneyimli doktorlar tarafından yapılması önemlidir” diyerek sözlerini noktaladı.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir