Nöroloji-Beyin, Sinir SağlığıPlastik ve Estetik Cerrahi

Migren cerrahisine uygun aday olmak

Hastanın Değerendirilmesi;

Baş ağrıları nedenleri oldukça çeşitli olabilen ağrı türleridir ve bu nedenlerin tam olarak tespiti hastanın tedavi planının çıkarılması açısından hayatidir. Bu nedenle hastanın hangi tedavi türüne uygun olduğu, migren cerrahisinin gerçekten yeterli ve etkili bir çözüm olup olamayacağına karar verme sürecinde birden fazla uzmanlık dalının rol oynaması gerektiği açıktır. Hastanın değerlendirilmesinde nöroloji uzmanları, kulak burun boğaz uzmanları ve plastik cerrahlar birlikte hareket eder ve hasta için en uygun çözümün ne olacağına karar verirler. Hastanın ve baş ağrısının geçmişinin değerlendirilmesinde nörologlar, deviasyon ya da burun etlerindeki rahatsızlıklar da migreni tetikleyebildiği için kulak burun boğaz muayenesi, sinüzitlerle ilgili ya da etlerle ilgili birkaç problemin çözülmesi ve plastik cerrahi birlikte karar vermek durumundadır.

Hastayı değerlendirme ve tedavi türüne karar verme aşamasında hastadan kapsamlı bir tedavi-öncesi sorgulama formu doldurması istenecektir. Elde edilecek bilgiler ve fizik muayene bulguları tedaviyi yönlendirecek ve sonucu belirleyecektir. Migrenin tedavisi için cerrahi seçenekler de bu uzman ekip tarafından tartışılacaktır.

Op. Dr. Erhan ERYILMAZ

Botox Testlerinin Anlamı;
Botox küçük bir botulinum toxin dozudur ve alına, şakaklara ve enseye enjekte edilir. Botulinum toxin geçici kas felci yapar. Alına verildiğinde alın kırışıklıkları düzleşir. Hastalar genellikle daha genç görünür.

Botoxun etki mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte spazm/ağrı kısırdöngüsünün kırılması ve sinirler üzerindeki basıncın kalkması olası mekanizmalardır.
Migren cerrahisinin migreni tedavi edici olup olmayacağının anlaşılması için botox testleri uygulanır. Tetikleyici noktaların etrafına bir ya da daha fazla küçük botox enjeksiyonu yapılır. Tetikleyici noktalar alın, şakak ve ensededir.

Enjeksiyonun maksimum etkiye ulaşması 2 ila 7 günü bulabilir. Nadiren etki bir aya kadar belirgin hale gelmeyebilir. Etki 30 gün sonra enjeksiyon sonrası anket ve fizik muayene ile sorgulanır.

Botox enjeksyonlarından sonra hastadan baş ağrısının şiddetini ve sıklığını günlük olarak kaydetmesi istenir. Günlük alışılan ilaç tedavisine bir ay boyunca devam edilmelidir.

Eğer botox hastanın baş ağrısını geçirirse veya azaltırsa, bunun anlamı hastanın migren cerrahisinden fayda görme ihtimalinin oldukça yüksek olduğudur. Çünkü botoxun yaptığı etki migren cerrahisinin yaptığı etkinin kalıcısıdır.

Geçmiş çalışmalar göstermiştir ki botox enjeksiyonundan sonra hastaların %80’i, migren ağrılarında yok olma ya da belirgin bir düzelme yaşamışlardır. Maalesef bu etki geçicidir. Kalıcı bir etki için, cerrahi müdahale kalıcı sonuç elde edilmesini sağlar.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir