Kalp ve Damar & Kardiyoloji

Miniklerin Kalbini Koruyun

Kalp hastalıkları, her ne kadar ileri yaş hastalığı olarak bilinse de çocuklarda da kulak arkası edilmeyecek kadar fazladır. Öyle ki her bin çocuktan 9’u Dünyaya kalp hastalığı ile gelmektedir. bazıları genetik faktörlerden etkilenirken bazıları da annenin hamilelik sürecinde etkilendiği hastalık ve enfeksiyonlardan kaynaklı olabilir. Kalp hastalıkları her yaş grubundan gençte ve çocukta görülebilmektedir. Ebeveynler bu konuda çocuklarına çok dikkat etmeli ve bilinçli olmaları gerekmektedirler.

Çocuklarda Kalp Rahatsızlığı Belirtileri Nelerdir?

Düzensiz Nefes Alıp Verme: Düzensiz yani hızlı ya da zor nefes alma çocuklarda kalp rahatsızlığının en önemli belirtilerinden biridir. 1 dakika içerisindeki solunum sayısı yeni doğanlarda 60, süt çocuklarında 40, büyük çocuklarda 30, gençlerde de 20’nin üzerinde ise bununla birlikte ateş, akciğer hastalıkları yoksa vakit kaybetmeden çocuk kardiyoloji uzmanına görünmek doğru olabilir.

Morarma: Çocuk heyecanlandığında, soğuk havada veya banyo yaptığı sırada ağız çevresi veya parmak uçlarında morarmalar görülebilmektedir. Ancak morarma dilde, ağızda sürekli olarak devam ediyorsa kalp hastalığı riski açısından önemlidir.

Çarpıntı: Kalbin atış hızının ve şiddetinin çocuk tarafından fazlaca hissedilmesine denilmektedir. Ritim bozukluğu habercisi olabileceği gibi kansızlık, tiroid hastalıkları, kalp ve enfeksiyon hastalıklarında da görülmektedir. Çocuk bu konuda vakit kaybedilmeden doktora götürülmelidir.

Kalp Atışının Düzensiz Olması: Çocukların göğüs kafesi yetişkinlere göre daha ince olduğundan kalp atımları ebeveynler tarafından fark edilmektedir. Özellikle çocuğunuz uykuda iken kalbinin hızlı atması bir kalp hastalığının veya ritim bozukluğunun habercisi olabilir. Yeni doğanlarda dakikada 80, diğer yaş gruplarında ise dakikada 60 altındaki kalp atımı mutlaka hekime gösterilmelidir.

Üfürüm: Çocukluk döneminde her 2 çocuktan birinde üfürüm olabilmektedir. Yetişkinlerin bunu fark etmesi maalesef mümkün olamamaktadır. Üfürüm ancak doktor muayenesi sırasında fark edilmektedir. Bazı durumlarda üfürümün hiçbir sebebi de olmayabilir. Buna da masum üfürüm denir.

Göğüs Ağrısı: Çocuğun göğsünün sol tarafında sıkışıklık ve ağrı hissi varsa bu ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Bu ağrı, baskı ve sıkışıklıklar ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.

Ateş: 5 günden fazla süren ve ilaç tedavilerine rağmen tedaviye cevap vermeyen ateş, hastalığın seyri bakımından oldukça önemlidir.

Büyüme Geriliği ve Çabuk Yorulma: Kalp rahatsızlığı olan çocuklar yaşıtlarına göre daha çabuk yorulmaktadırlar.

Romatizmal Hastalıklar: Romatizmal hastalıklar, kalp rahatsızlıkları açısından önem arz etmektedirler. Eklem ağrısı ve şişliği ile kendisini gösterebilmektedir. Tüm yaşamı etkileyen bir hastalıktır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir