Plastik ve Estetik Cerrahi

Mükemmel ve estetik burnunuz

Mükemmel ve estetik bir burun aslında kişiye göre değişir. Herkese uygulanabilen tek bir mükemmel burun kalıbı yoktur. Çünkü mükemmel bir burun yüz şekli, yaş, etnik kökeni ve hatta kişiliğe bağlıdır. Sizin için en mükemmel burun sizin spesifik yüz hatlarınızla belirlenir ve size özgüdür.

Görsel anlamında genelde mükemmel sayılabilecek bir burunda, burun sırtı ve burun ucu arasındaki ilişki uyumlu ve birleşik görünüm oluşturulması için dikkate alınır.

Herkesin kendine has mükemmel burnu olsa da, evrensel olarak estetik bulunan bir takım özellikler vardır. Bunların bazıları düz bir burun sırtıdar burun ucu, burun sırtı ile burun ucu arasında çok ufak bir çukur, uygun yüz açıları ve uygun burun kalkıklığı ve genişliğidir.

Yüzü önden ve profilden inceleyerek yüz estetiğini daha derin analiz edebiliriz. Burda güzellik kavramının aslında matematik ilkeler ve oranlara bağlı olduğunu görüyoruz.

Op. Dr.Ali Rıza Öreroğlu
Op. Dr.Ali Rıza Öreroğlu

Simetri

Simetri aslında evrensel olarak güzelliğinin özelliği olarak kabul edilmekte. Yüzü dikey olarak üçe böldüğümüzde bu simetriyi görebiliriz. Güzel bir burun genelde ortadaki bölümü kapsar. Benzer bir şekilde, yüzümüzü yatay olarak beş eşit bölüme böldüğümüzde, burun genişliği ortadaki bölünü kapsamalı ve yaklaşık olarak gözlerimizin genişliğine eşit olmalı.

Genelde çekici bulunan kişilerin yüz ölçüleri yukarıda bahsettiğim simetri kurallarına çok yakın.

Oranlar

Yüz oranları da güzelliği etkileyen önemli faktörler arasında. Burda belki çoğumuzun daha önce duyduğu meşhur Altın Oran’dan bahsedeceğim. Altın oran (fi), 1,618…, Fibonacci sayı dizisinden hesaplanır ve aslında doğada bu orana farkında olmadan çok rastlıyoruz. Örnek olarak, ayçiçeğinin çekirdekleri altın oranı takip eden bir spiral oluşturacak şekilde dizilirler. Altın orana uyumlu yüz orantılar genelde güzel olur.

Örnek olarak, güzel bir yüzde yüz uzunluğu ile genişliği arasındaki oran altın orana yakın. Aynı şekilde burnun ortasından gözün dış kısmı ve iç kısmı mesafeleri arasındaki oran da yine altın orana yakındır. Yani güzel bir yüzde siyah çizgi ile gri çizgilerin oranı ve kırmızı çizgi ile mavi çizgilerin oranı yaklaşık 1,618 olmalı.

Bu detay ve oranları burun ve yüz estetik ameliyatlarında mutlaka dikkate almak gerekir. Bu oranlar tabi ki güzel bir burun ve güzel bir yüz için kesin kurallar değil. Bahsettiğim kurallara uymayan ama yine de güzel olarak gördüğümüz bir çok arkadaşımız var. Sonuçta güzellik görenin gözündedir 🙂

Op. Dr. Ali Rıza Öreroğlu

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir