Gebelik ( Hamilelik ) Tüp Bebek

Önemli Bir Kısırlık Nedeni: Tüp Problemleri

Tüplerde oluşan sorunlar gebeliğe engel midir?

Kadına bağlı görülen kısırlığın en önemli nedenlerinden biri tüplerde oluşan problemlerdir. Tüpler; yumurtalıklarda olgunluğa ulaşan yumurtaları rahme ulaştıran borulardır. Rahmin sağında ve solunda olmak üzere iki tanedir. Yumurtlama olduğunda; olgunlaşan yumurta bulunduğu yerden çıkarak döllenmeye hazır bir şekilde tüplerin içerisine geçer ve sperm ile burada birleşir. Tüplerde sperm ile döllenen yumurta, buradan da geçerek rahim içinde bulunan duvara tutulur. Bu aşamalardan sonra ise gebelik meydana gelir.

Rahim filmi çekilmelidir…

Daha öncesinde tüberküloz ya da karın zarı iltihabı geçiren kadınlar çok sık vajinal enfeksiyon geçiriyorsa ve daha önceden sezaryen doğum da yapmışlarsa tüplerinde sorun görülme olasılığı oldukça muhtemeldir. Bu sorunların varlığı ilaçlı rahim filmi (HSG) ile saptanarak durum değerlendirmesi yapılmalıdır.

Rahim filmi; adet bitiminden sonraki ilk hafta içinde, cinsel birliktelik yaşanmadan çektirilmelidir. Bu işlemde; ince bir kanül ile rahim içerisine verilen radyoopak madde, tüplerden geçerken röntgen görüntüleri kaydedilir. Rahim filmi çekildikten sonra istisna da olsa gebelik oluşumları ile karşılaşılmıştır. Bu durumun nedeni; rahim filminin çekilmesi esnasında; rahim içerisine verilen radyoopak maddenin yaratmış olduğu basınca bağlı olabileceği düşünülmektedir.

Rahim filmi ağrılı bir işlem midir?

Rahim filmi ağrılı bir işlem değildir. Yalnızca; ilacın karın içerisine ulaşımı esnasında hafif bir ağrı ve baskı hissiyatı oluşabilir. Bu hissiyat kişiden kişiye göre değişiklik gösterebileceği için dilendiği takdirde anestezi altında da yapılabilmektedir. Bu işlem; tüpler hakkında bilgi verirken, rahim içi boşluğu ve iç duvar yapısı hakkında da bilgi vermektedir. Böylelikle myom ve polip gibi gebelik oluşumunu olumsuz yönde etkileyecek yapıların da varlığı tespit edilebilir.

Laparoskopi altın yöntem olarak kabul ediliyor…

Anestezi altında yapılan ve yatış gerektirmeyen bu ameliyat; tüplerin geçirgenliğini kontrol edebilme konusunda en iyi yöntemdir.

Eğer; tüplerden birinin açık diğerinin ise kapalı olduğu saptanılmış ise aşılama tedavi yöntemi denenebilir. Hatta böyle bir durumda gebelik oluşumu kendiliğinden de olabilir. Ama; bu durumu şansa bırakıp, aşılama uygulamaları ile denemelerde bulunmak çok tavsiye edilmemektedir.

Eğer; her iki tüpün de kapalı olduğuna saptanılmış ise içleri dolan bu tüplerin laparoskopi ile çıkarılması gerekir. Çünkü hidrosalpenks denilen bu sıvı yapılarının, embriyolar rahme transfer edildikten sonra tüp bebek tedavi sürecini olumsuz yönde etkileyebileceği düşünülmektedir.

Tüplerde tespit edilen sorunlarda; aşılama ya da tüp bebek tedavisine alınan çiftlerde gebelik meydana geldiğinde, dış gebeliğe karşı dikkat edilmesi gerektiğini unutmayın.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir