Psikiyatri – Ruh Sağlığı

Online Panik Atak Tedavisi

Sevgili okurlarım, dünyaca zor günler geçirdiğimiz ve normal sağlık hizmetlerinin kısıtlandığı bir dönemden geçerken, sizlere rahatlatıcı bir seçenek olabilecek online destekten bahsetmek istiyorum. Online destek, görüntülü ya da görüntüsüz bir biçimde, whats app ya da Skype kullanarak yapılan psikoterapi olarak tanımlanabilir. Belli kısıtlamaları olsa da zor zamanlarda ya da bir terapiste ulaşmanın zor olduğu durumlarda tercih edilebilir bir seçenektir.

Diğer tüm yazılarımda panik atağın aslında bir hastalık olmadığını, bir sonuç ya da savunma olduğundan bahsettim. O nedenledir ki panik atak psikoterapiye oldukça iyi cevap vermektedir. Son yıllarda yaşadığımız online psikoterapi deneyimleri ve danışan ya da hastalarımızdan aldığımız geri bildirimler sonucunda, online terapilerin panik atak tedavisinde etkili olabileceği kanaatine vardım.

Psk. Dr. Levent Soylu

Online psikoterapide neler yapıyoruz biraz bundan kısaca bahsedeyim. Kişiyi paniğe sürükleyen ve çoğunlukla farkında olmadığı negatif inanç ve düşünceleri tespit ediyor ve hızla değiştiriyoruz. Örneğin, “her koşulda güçlü olmalıyım”, “ben olmazsam ailem biter”, “her sorun benim hatam” ve benzeri düşünceler farkında olmadan bedeni gerer ve beden bir biçimde bu düşüncelerin negatif etkisiyle tepki vermeye başlar. Örneğin kalbiniz çarpar, başınız dönerse, oturup sadece kendi ihtiyaçlarınıza odaklanabilirsiniz.

Düşünce ve inançlar değiştiğinde kişilik değişir ve kişi ile yakın çevresi arasındaki denge bozulabilir. Terapistiniz bu konuda size uygun önerilerde bulunacaktır.

Online psikoterapide öğrettiğimiz diğer bir önemli konu ise, fiziksel belirtilerin hemen hepsinden sorumlu olan nefesi tutma ve kasları kasmayla tetiklenen durumları durdurabilme becerisidir. Kişi doğru ve akışkan nefes aldığı ve 5 duyuya sürekli odaklandıkça (mindfulness) panik atak duracak ve acil durum ve korkular çok kısa sürede kaybolacaktır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir