Ağız ve Diş Sağlığı

Ortodonti Tedavisinde Merak Edilenler

Ortodontik tedaviye ne zaman başlanılmalıdır?
Genellikle süt dişleri yerlerini daimi dişlere bıraktığında ortodontik tedavi başlamaktadır. Ancak bazı vakalarda daha erken yaşlarda tedaviye başlamak gerekebilir. Genellikle ortodontistle ilk tanışma 7 yaş civarında olmalıdır.

Dr. Dt. Elif Zaimoğlu Gültepe
Dr. Dt. Elif Zaimoğlu Gültepe

Ortodontik tedavide yaş sınırlaması var mıdır? Yetişkinlerde de ortodontik tedavi uygulanabilir mi?
Ortodontik tedavide yaş sınırlaması yoktur. Gülümsemesinden memnun olmayan, diş ve yüz estetiğini beğenmeyen yetişkinlerde de ortodontik tedavi uygulanabilmektedir.

Ortodontik tedavi süresi ne kadardır?
Tedavi süresi ortodontik problemin durumu gibi bir çok faktöre bağlıdır. Tedavinin en kısa sürede ve en iyi şekilde bitirilebilmesi için hekiminizin uyarılarını dikkate almalı, kontrol ve randevularınızı aksatmamalısınız. Genellikle ortodontik tedaviler 6 ay ile 2 yıl arasında sürmektedir.

Pekiştirme Tedavisi Nedir?
Aktif ortodontik tedaviyle elde edilen son durumun, tekrar tedaviden önceki durumuna dönmemesi için alınan önlemlere ‘pekiştirme tedavisi’ denir. Pekiştirme tedavisinin süresini ortodontist belirler ve hasta buna %100 uymalıdır.

Ortodontik Tedavi Sırasında Her Şeyi Yiyebilir miyim?
Tedavi boyunca temel olarak kısıtlama yoktur. Ancak dişlere yapılmakta olan braketlerin kırılmasına sebep olacak besinlerden (fındık, fıstık gibi kuru yemişler, erik, kiraz gibi çekirdekli besinler vb), lokum, sakız gibi yapışkan besinlerden tedavi süresince uzak durmalı veya dikkatli olmalıyız.

Ortodontik Tedavide İçecek Sınırlaması Var mıdır?
Asitli içeceklerin (kola, gazoz, gazlı içecek, vb) ortodontik tedavi sırasında içilmesi doğru değildir. Çok mecbur kalındığında pipet kullanalarak içilebilir ancak en kısa sürede dişler fırçalanmalıdır.

Ortodontik Tedavide Kullanılan Tellerin Az Görünmesi Sağlanabilir mi?
Dişlerinde braketlerin görünmesini istemeyen erişkin hastalar için şeffaf veya diş renginde “estetik braketler” kullanılabilmektedir. 

Ortodontik tedavide kullanılan teller dişlerimi çürütür mü?
Ortodontik tedavide kullanılan teller dişleri çürütmezler. Ancak ağız hijyeni bozulmuş, dişlerini fırçalamayı ihmal eden hastalarda tellerin etrafına biriken yemek artıkları diş çürüklerinin oluşmasına sebep olabilirler.

Tedavi Sırasında Ne Sıklıkla Kontrollere Gelmeliyim?
Genellikle ortodontik tedavi randevuları 3-6 haftada bir olmaktadır. Randevu aralıkları hastaya göre değişmektedir. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir