Ağız ve Diş Sağlığı

Ortodontik Tedavi

Ortodontik tedavinin amacı diş ve çene bozukluklarının düzeltilmesidir. Dişsel bozukluklar her yaşta, iskeletsel bozukluklar ise büyüme-atılım döneminde tedavi edilebilir.

Tedavi öncesi dişlerin gelişimi, sağlığı, sayısı,sürme yönü ve kök oluşumunun değerlendirilebilmesi için Panoramik film gereklidir.

İskeletsel problemin ve kesici dişlerin kemik içindeki pozizyonunun değerlendirilebilmesi için Sefalometrik film gereklidir.

Unutulmamalıdır ki ortodontik tedavi BİR EKİP TEDAVİSİDİR. Ekip hasta, aile ve doktordan oluşmaktadır. Ekibin en önemli elemanı HASTA’dır. Ortodontik tedavi için hasta kaç yaşında olursa olsun mutlak onayı gerekmektedir. Hasta Doktorunun Tüm Kurallarına Uymak ile Yükümlüdür.

Ortodontik tedavi esnasında teorik bilgi dahilinde dişlere ve dişlerin dizildiği çene kemiklerine uygun kuvvetler uygulanıp, dişlerin vermiş olduğu tepkiye bağlı olarak tedavi planlanır. Bundan dolayı Tedavi Süresi Bireysel Değişkenlik gösterir. Ortalama 1,5-2yıl tedavi süresi öngörülmektedir.

Ortodontik Tedavi Komplikasyonları:

Dr. Dt. Erbil Şahinkaya

1-DİŞ ÇÜRÜĞÜ

2-KALICI LEKE

3-DİŞ ETİ PROBLEMLERİ

4-KÖK ERİMELERİ

5-PERİODONTAL SEBEPLERE BAĞLI DİŞ KAYBI

6-DENTAL ABSE

ORTODONTİK TEDAVİ ESNASİNDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR:

1-Doktorun verdiği randevu aksatılmamalıdır.

2-Asitli içecek içilmemeIidir.(Braketin dişe tutunmasını sağlayan yapıştırıcıyı eritir)

3-Sert gıda yeniİmemelidir.(Braketteri mekanik olarak çıkartır)

4-İçi çekirdekli gıdaların (zeytin,kiraz,erik,hurma) çekirdekleri ağız dışında çıkartılmaIıdır.(Braketleri mekanik olarak çıkartır)

5-Öndişlerle ısırma işlemi yapılmamalıdır.(Braketleri mekanik olarak çıkartır)

6-Sakız lokum gibi yapışkanlı gıdalar tüketilmemelidir.

7-Dişler özenli bir şekilde günde en az 5 kez en az 5 dk fırçalanmalıdır. Günde en az 2 defa sabah kahvaltıdan sonra gece yatmadan önce normal diş fırçalamadan sonra Ara Yüz Fırçası ve Diş İpi kullanılmalıdır.

ORTODONTlK TEDAVİNİN BAŞLANDIĞI İLK HAFTA DİŞLERDE, DİŞLERİN DİZİLDİĞİ ÇENE KEMİKLERlNDE VE YUMUŞAK DOKULARDA (YANAK,DUDAK,DİL) RAHATSIZLIK HİSSİ,AĞRI,YARA OLABİLİR. AĞRILAR İÇİN BAŞINIZ AĞRIDIĞINDA HANGİ AĞRI KESİCİYİ KULLANIYORSANIZ KULLANABİLİRSİNİZ. AĞIZ İÇİNDEKİ YARALAR İÇİN BOL TUZLU SU İLE GARGARA YAPMANIZ ÖNERİLİR.

Ortodontik tedavi bitiminden sonra ortalama 2.5-3 Yıl PEKİŞTİRME TEDAVİSİ uygulanacaktır. Pekiştirme Tedavisinde Ön dişlerinizin iç tarafına Retainer denilen teller yapıştırılır. Ayrıca Dişlerinizi saran Şeffaf Plaklar verilecektir.20 yaş dişlerinin değerlendirilmesi Pekiştirme Tedavisinin süresini belirler. Tedaviden sonra her 6 ayda 1 doktorunuza plaklarınızla kontrole gelmeniz gerekmektedir. Ortodontik Tedavide en önemli aşama Pekiştirme aşamasıdır. Pekiştirme tedavi kurallarına uyulmadığında tüm emekler boşa gidebilir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir