Ağız ve Diş Sağlığı

Ortodontik Tedavide Neleri Bilmemiz Gerekir?

Çene bozuklukları ve çapraşık dişlerin düzeltilmesi amacıyla uygulanan ortodonti tedavisi, hemen hemen her yaştan bireyin başvurduğu bir tedavidir.

Çapraşık dişler, kişinin görünüşünü olumsuz yönde etkiler ve bu da kişinin yaşam kalitesine yansır. Dişlerinin görüntüsünden rahatsız olan kişi, konuşurken ve gülerken dişlerini gizleme isteği duyar.

Dişlerinin başkası tarafından görülmesi korkusuyla rahatlıkla gülemeyen ve konuşamayan kişinin psikolojisi bu durumdan maalesef olumsuz etkilenebilir. Sadece estetik açıdan değil, sağlık açısından da gerekli görülebilen ortodonti tedavisi, dişlerin daha kolay temizlenmesini, dolayısıyla dişlerde çürük oluşumunun engellenmesini ve diş eti problemlerinin gelişmesini önler.


Diş bozukluklarının düzeltilmesi için doktorunuza her yaşta başvurabilirsiniz. Ancak sorun kemik yapısının bozukluğuysa, bu konuda müdahale için yaş önemlidir. Çünkü kemik yapısı ile bağlantılı çeneler arası sorunlar için fonksiyonel tedavi gerekebilmektedir ve bu tedavinin de iskeletsel büyümenin aktif olarak devam ettiği dönemin sonuna kadar uygulanması gerekir.

Uzm. Dr. İbrahim Cem Özkurt 

Normal şartlarda, kız çocuklarında 11-13 yaşında, erkek çocuklarında 12-14 yaşında tedaviye başlamakta fayda vardır. Tabi bireysel erken ya da geç olarak çok büyük farklılıklar görülmektedir. Bundan dolayı doktorunuz uygun dönemi tespit etmek için bir takım tetkiklerden faydalanabilir. Ortalama tedavi süresi 24 ay olmakla birlikte kişiden kişiye farklılık gösterir.

Çocuklarda süt dişlerinin ortaya koyduğu bozukluklar diş ve çene yapısı için endişelenmeyi gerektirmez. 7-9 yaşları arasında süt dişlerinin dökülüp kesici dişler varlığını gösterene dek çok fazla bir yapısal problemle karşılaşılmaz. Eğer aile hekiminiz çocuğunuz için sizi bir ortodontiste yönlendirdiyse bu konuda endişelenmenize gerek yoktur. Bir muayene olunmasında fayda vardır. Çünkü çene yapısı bozukluklarında çocuk yaşta yapılan erken müdahaleler birçok zaman ileride oluşabilecek sorunun çözülmesinde fayda sağlayabilir.

 
Ortodonti tedavisinin süresi hastanın çene ve dişlerindeki bozukluklara göre farklılık gösterir. Problemin boyutunun yanı sıra hasta uyumu ile de doğrudan alakalıdır. Bazı tedaviler 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlanabilirken, bazı tedavilerin tamamlanması 3 yıl, hatta bazı özel durumlarda daha da uzun sürebilir.

Her zaman merak edilen bir konu ortodonti tedavisinin dişlerde çürüğe neden olup olmadığıdır. Dişlerinize takılan teller doğrudan diş çürümelerine sebebiyet vermez. Ancak doktorun tavsiyelerine tam uyulmadığı ve istenilen şekilde dişlere bakılmadığı durumlarda tel tedavisi bitip diş telleri çıktıktan sonra istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir.

Dişlerde biriken besinler dişlerinizi çürütür. Bu nedenle her öğünden sonra dişlerinizi fırçalamanız tavsiye edilir.

Tellerin dişlerinize bir zararı olmaz. Diş telleriniz sizin sağlığınızı düşünerek üretilmiş malzemelerdir. Telleriniz takılıp çıkartılırken herhangi bir ağrı veya acı duymazsınız. Bu nedenle bir iğne ile müdahale söz konusu değildir.

Tellerin konuşmaya doğrudan bir etkisi olmaz. Tellerin uygulandığı bazı bölgelerde dilinizin bulunması ilk zamanlarda hafif bir etki yaratabilir. Ancak diliniz bu duruma uyum sağladığında hiç bir şekilde sıkıntı yaşanması söz konusu değildir. Diş teli aynı yeni bir ayakkabı gibi geçici olarak dudaklarınızı rahatsız edebilir. Bunun önüne geçmek mümkündür. Doktorunuzun size vereceği mum ya da benzeri bir malzeme ile böyle bir sıkıntı yaşanması önlenmiş olur.

Diş telleri takıldıktan sonra dişlerde geçici bir hassasiyet olabilir. Daha çok sert gıdaları çiğnerken ortaya çıkan bu durum endişeye neden olmamalıdır. Birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolur. Bazı hastalarda hassasiyet hiç görülmeyebilir. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir