Psikiyatri – Ruh Sağlığı

Özgül Öğrenme Güçlüğü Nedir?

Özgül Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG); bireysel olarak uygulanan testlerde kişinin matematik, okuma ve yazmada beklenilenin altında bir performans sergilemesidir. Özgül Öğrenme Güçlüğü işitsel alanda, görsel alanda, duygusal alandaki özürlerden, zihinsel gerilikten, kültürel durumdan, iletişim problemlerinden fark edilebilir.

Uzm. Kl. Psk. Bayram Şimşek
Uzm. Kl. Psk. Bayram Şimşek 

Özgül Öğrenme Güçlüğü üçe ayrılır.

  1. Disgrafi; yazı alanında güçlük
  2. Diskalkuli; matematik alanında güçlük
  3. Disleksi; okumada güçlük

Özgül öğrenme güçlüğü bir zeka gerilik problemi kesinlikle değildir. ÖÖG tanısı konulan çocukların zeka düzeyleri normal ya da normal üstüdür.

Tanı ruh sağlığı çalışanları tarafından konulabilmektedir.

Bozukluklar akademiye daha çok hitap ettiği için okul başarıları genellikle düşüktür. Ve bu okul başarısızlığı da onlarda özgüven sorunlarına, kaygı bozukluklarına sebep olabilir.

Belirtileri;

  • Saatleri okumakta ve çizimlerini yapmada zorluk yaşarlar
  • Zaman kavramını öğrenmekte sorun yaşarlar
  • Okurken heceleri ya da kelimeleri atlarlar
  • Ritmik saymada ya da sıralı olan (gün, ay) konularda sorun yaşarlar
  • Sesli okumayı sevmezler
  • Heceleme hatası yaparlar
  • Çarpım tablosunu ezberlemekte güçlük yaşarlar

Tedavisi Nasıl Olur?

Tıbbi alanda tedavisi olan bir sorun değildir. İlaç tedavisi yoktur. Özel eğitim ve teknikler vardır onlara uygulanabilecek. Bunun yanında psikoterapiyle de çocuğun özgüveni ve kaygı sorunuyla çalışılmalıdır.

Ailelere Öneriler

Çocuklarınızın hangi alanda özgül öğrenme güçlüğüne sahip olduğunu bilip ona göre güçlü ve güçsüz yanları bulunmalıdır. Sınıflarına göre akademik anlamda daha geride oldukları için kendilerini kötü hissederler. Bu yüzden okula gitmek istemeyebilirler. Onlara bu konuda kızmayın. Çocuğunuzun problemini kabul etmeli ama bunu bir hastalık olarak adlandırmamalısınız.

İçlerindeki bulundukları durumdan dolayı hırçınlık ya da saldırgan davranışlar görülebilir. Bunun için çocuklarla çalışan terapistlerden destek alınmalıdır. Çocuğunuzun akademik başarısızlığından dolayı ona kızgın davranmayınız. Sabırlı ve ılımlı olunuz. Çocukla beraber ders çalışmalısınız, ödevlerinin nasıl yapılacağını anlatmalısınız, onun yerine ödevlerini kesinlikle yapmayınız. Bir çalışma masası olmalı ve çok fazla eşyadan uzak tutulmalı, dikkatini dağıtacak kadar eşya gözünün önünde olmamalıdır. Beraber kelime oynayabilirsiniz. Her problemde olduğu gibi bunda da tabii ki ailecek kaliteli zaman geçirmelisiniz.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir