Ağız ve Diş Sağlığı

Porselen Lamina

Porselen: Rijit yapılı, transparan, parlak ve mukavemeti yüksek seramik.

Lamina: Latince bir kelimedir ve yaprak anlamına gelmektedir.

Porselen Lamina, dişlerin sadece dış yüzeyinden ince bir aşındırma işlemi sonrası ya da bazen hiç aşındırma yapılmadan uygulanan porselenlerdir.

KISA KISA

  • Porselen lamina ile dişin sadece dış yüzeyinden çok az bir aşındırma yapılmaktadır.
  • Bazı çapraşıklık hallerinde uygulanabilmektedir (ileri düzey çapraşıklıklarda kullanılmazlar).
  • Işık geçirgenliği çok iyi olduğu için başarılı estetik sonuçlar verebilmektedir.
  • Ön grup dişlerde sıklıkla uygulanmaktadır.

Porselen Lamina ne için yapılmaktadır?

Porselen Lamina, genellikle gülüş estetiği için yapılan bir uygulamadır. Çok ince yapıda, çok rijit materyallerdir. Özel bir yapıştırma prosedürü ile dişe yapıştırıldıktan sonra çok güçlü bir materyaldir. 

Genellikle;

Dr. Öğr. Üyesi Çağdaş Çağlar Laçin
  • Renk değiştiren dişler
  • Dişlerin boyutlarının birbirinden farklı olduğu durumlar
  • Kırılma, çatlama gibi çeşitli sorunları olan dişler
  • Bazı çapraşık durumları
  • Gülüş tasarımı
  • Dişlerin aralıklarının kapatılması gibi durumlar için porselen lamina başarılı bir tedavi yoludur.

Porselen Lamina Tedavi Süreci

İlk muayene, hastanın beklentilerinin dinlenmesi, dişlerin durumlarının değerlendirilmesi ile yapılır. Radyografik değerlendirme ile durum netleştirilir ve mock up aşamasına geçilir. Bu aşamada tedavi sonucunda nasıl dişlerinin olacağı bireye gösterilir, istediği düzeltmeler uygulanarak lamina yapım aşamasına geçilir. Dişlerde eğer düzenleme yapılacaksa gerçekleştirilir ve lamina dişlerin ağızda uyumlanıp yapıştırılması aşamasına geçilir.

Porselen Lamina Tedavi Süresi

Porselen Lamina tedavi süresi diğer sabit porselen dişlerin yapımına göre daha kısadır. Ortalama 2-3 seans süren işlemler 7-8 gün içerisinde tamamlanabilmektedir. Lamine yapılacak diş sayısı arttığında bu süre ve seans sayısı artmaktadır ancak süreç 9-10 günü geçmemektedir.

Önemli Noktalar

Porselen Lamina tedavileri estetik tedavilerdir ve başarının maksimum olmasında en önemli faktörlerden birisi hasta ve hekimin arasındaki iletişimin iyi düzeyde olmasıdır. Hastanın isteklerini net olarak bilmesi ve hekimin bu beklentileri sağlayıp sağlayamayacağını nedenleri ile birlikte hastaya anlatması önemlidir.

Hastanın hekimine isteklerini somut bir şekilde anlatması, isteklerini fotoğraflar ile desteklemesi daha iyi bir iletişim sağlayacaktır. 

Porselen Lamina dişlerde önemli olan bir nokta da diş etleridir. Sadece dişlerin çapraşıklığı, renk farklılığı, kapanış düzensizliğini düzelterek her zaman istenilen gülüşe kavuşulamayabilir. Çünkü diş etlerini de her zaman düşünmek gerekmektedir. Dişlerin diş etleri ile uyumlu olması dişler kadar önemlidir. Dişlerin çevresindeki diş etlerinin düzeyleri, renkleri, kalınlıkları gibi durumların göz önünde bulundurulması estetik diş hekimliğinde ilk dikkat edilmesi gereken noktalardandır. 

Bu gibi nedenlerle hekiminize isteklerinizi somutlaştırarak anlatmanız, renk seçiminde dikkatli karar vermeniz, sizin gülüşünüze, yüzünüze doğal bir görünüm sağlayacak renk seçmeniz oldukça önemlidir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir