Enfeksiyon Hastalıkları

Prof. Dr. Nuran Salman ve Prof. Dr. Selim Badur’dan Aşı Haftası’nda dikkat çeken açıklamalar

Dünya Aşı Haftası özelinde açıklamalarda bulunan Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman, çocukluk çağı aşılamalarında erişkin farkındalığının önemi üzerinde dururken; Virolog ve İmmünolog Prof. Dr. Selim Badur aşıların toplum sağlığına faydalarını vurguladı.

Düzenli aşı takibi ve aşılamanın artırılması konusunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl Nisan ayının son haftası tüm dünyada Aşı Haftası olarak kutlanmaktadır. Türkiye’de Aşı Haftası özelinde açıklamalarda bulunan Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman, çocukluk çağı aşılamalarında erişkin farkındalığının önemi üzerinde dururken; Virolog ve İmmünolog Prof. Dr. Selim Badur aşıların artan önemini ve bu konuda edinilen kazanımları vurguladı.

“Çocukların düzenli bağışıklanmasında ebeveyn farkındalığı önemli bir rol oynuyor”

Çocukların düzenli bağışıklanmasında ebeveyn farkındalığının önemine her fırsatta değinen Prof. Dr. Nuran Salman: “Çocukların düzenli bağışıklanmasında ebeveynlerin rolü oldukça önemli ve büyük. Çoğu ebeveyn çocuklarının bağışıklık sisteminin eş zamanlı uygulanan birden fazla aşıya hazır olup olmadığı konusunda endişe duyuyor. Aslında çocuklar her gün yüzlerce mikroba maruz kalıyor, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve benzeri birçok rahatsızlıklar bağışıklık sistemine aşılara kıyasla daha fazla yük bindiriyor. Tüm aşılar, kullanım onayı almadan önce çeşitli klinik araştırmalarda güvenlilik ve etkinlik açısından değerlendirilir. Bu sebeple bu tür endişelerden arınmamız; bilimin ve aşıların gücüne inanmamız gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Aşı ile önlenebilir ölüm oranı en yüksek hastalık menenjittir” 

Aşı ile önlenebilir hastalıklar arasında en yüksek ölüm oranına sahip hastalık olan menenjitin de üzerinde duran Salman: “Aşının büyük bir öneme sahip olduğu hastalıklardan biri de menenjittir. Uygun tedavi verildiği durumlarda bile 100 kişiden 5 ila 10’unu öldüren; hayatta kalan kişilerde ise işitme kaybı, beyin hasarı, böbrek hasarı, uzuv ve sinir sistemi sorunları gibi sonuçlar doğuran bu hastalıkla ilgili toplumsal farkındalığın artması gerekiyor.” şeklinde konuştu ve sözlerine şu şekilde devam etti: “Menenjit hastalığı hızlı ilerleyen ve erken dönemde yanlış tanı konmaya müsait yapısı sebebiyle gözden kaçabilen bir hastalık. Bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu ise aşı yaptırmak. Özellikle yüksek risk grubunu oluşturan 1 yaşından küçük bebeklerin, 16-23 yaş arası ergenlerin, genç yetişkinlerin ve bağışıklık sistemini etkileyen tıbbi durumlara sahip kişilerin aşılanması kritik önem taşıyor.”

“Aşılar sayesinde dünya genelinde her yıl 4 ila 5 milyon hayat kurtarılıyor”

Aşıların bulaşıcı hastalıkların yükünü azaltarak hayat kurtaran ve sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliğine katkıda bulunabilecek önemli bir halk sağlığı aracı olduğunuhatırlatarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Selim Badur şu şekilde devam etti: “Günümüzde 20’den fazla öldürücü hastalığa karşı koruma sağlayan aşı bulunuyor. Aşılar, yetişkinlerde ileri yaşta hastalık riskinin azaltarak sağlıklı, aktif ve üretken yaşlanmalarını sağlıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre aşılar sayesinde dünya genelinde her yıl 4 ila 5 milyon hayat kurtarılıyor; bağışıklama kapsayıcılığının artırılmasıyla ise 1,5 milyon ölümün engellenebileceği öngörülüyor. Bununla birlikte 2001-2020 yılları arasında yapılmış olan bağışıklamalar ile 20 milyon ölüm, 500 milyon hastalık vakası ve 9 milyon uzun dönemli engellilik vakasının önüne geçildiği görüldü. Bu denli çarpıcı veriler göz önünde bulundurulduğunda, aşıların toplum sağlığı açısından önemi yadsınamaz.” Açıklamalarına tarih boyunca insanlığın en zorlu mücadelelerinden birinin ilk kez karşılaşılan ya da yeniden ortaya çıkan salgın hastalıklar olduğunu belirterek devam eden Prof. Dr. Selim Badur, “Tarih boyunca bulaşıcı hastalıkların üstesinden düzenli aşı takibi ve bağışıklamayla gelinmiştir. COVID-19 virüsünün hayatımızın bir parçası olmasının ardından başlatılan aşı çalışmaları ve bu çalışmalardan alınan olumlu sonuçlar, aşının bulaşıcı hastalıklardan koruma özelliğini uluslararası boyutta bir kez daha kanıtlamış oldu” şeklinde konuştu.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir