Kanser & Onkoloji

Prostat kanseri nedir ? Perineal prostat füzyon biyopsi nedir?

Prostat kanseri erkeklerde Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’inde en sık Türkiye’de 2. sıklıkta görülen kanserdir. Bu kadar sık görülmesine karşın patolojik tipine göre değişmekle birlikte yavaş seyirlidir ve uzun yıllar yaşama şansı verebilir. Teşhisi aile hikayesi olanlarda 40 yaş üstü olmayanlarda 50 yaş üstü kanser taraması sırasında konulmaktadır. Birinci derece akrabasında prostat kanseri olanlar erken tanı açısından mutlaka taramadan geçirilmelidir. Prostat kanseri teşhisi için başlangıçta kanda prostat spesifik antijen (PSA) testi, parmakla rektal muayene yapılır. PSA yüksek muayenede şüpheli bir durum var ise, ya da psa normal olsa bile muayenede şüphe var ise prostattan bopsi ile parça alınarak patolojik incelemeye gönderilir. Muayene normal psa yüksek olsa bile prostattan parça alınması gerekir.

Prostat Biyopsi

Prof. Dr.Abdullah Armağan
Prof. Dr.Abdullah Armağan

Prostat biyopsi işlemi normalde ultrason ile rektal yoldan prostatın 12 yerinden rastgele iğne ile yapılır. İki biyopsi alanında kanserojen doku var ise iğnenin rastlamam şansı vardır. Normal biyopsilerin önemli bir kısmı bu nedenle negatif gelmektedir. Bu durumlarda magnetik resonans görüntüleme (MRI) devreye girmektedir. Günümüzde 3 tesla MRI cihazları ile prostat taraması yapılmakta (multiparametrik prostat MRI) kanser olması muhtemel alanlar tespit edilmektedir. Daha sonra özel ultrason cihazlarıyla bu MRI görüntüleri ile ultrason görüntüleri birleştirilmekte ve sadece şüpheli alanlardan biyopsi alınabilmektedir. İşte biz bu işleme “prostat füzyon biyopsi” diyoruz.

Perineal Prostat Füzyon Biyopsi

Prostat füzyon biyopsi normalde rektal yoldan yapılmakta ve rektumdaki kirli ortam prostatı iltihaplandırmakta ve hastaların yaklaşık %3-10’u ciddi prostatit ve sepsis riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum hayatı ciddi derecede tehdit edebilmekte hatta bazen ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu riski en düşük seviyeye düşürmek hatta ortadan kaldırmak için biz bu işlemi torba ile anüs arasından rektuma hiç girmeden yani perineal yolla gerçekleştirmekteyiz. Bunun için bu bölgeye füzyon biyopside bize kılavuz olacak bir aparat yerleştiriyor ve biyopsileri buradan şüpheli alanları hedef alarak gerçekleştiriyoruz. Bütün bu işleme ise” Perineal prostat füzyon biyopsi” demekteyiz.

Sonuç

Sonuç olarak Perineal prostat füzyon biyopsi tolabilitesi kolay, infeksiyon riski en az ve prostatın tüm odaklarından parça alabildiğimiz bir yöntemdir. Bu nedenle prostat kanseri kesin teşhisini koymak için bu yöntemi önermekteyiz.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir