Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Stres ve stres yönetimi için öneriler

Sağlıklı ve mutluluk seviyesi yüksek bir hayat için olmazsa olmaz şartlardan biri stresten uzak durmaktır. Günümüzün önemli haşarı çocuğu stres birçok kişinin ve ailenin hayatını kabusa çevirmektedir. Hepimizin zaman zaman karşı karşıya kaldığı stresi iyi yönetmeyi öğrenirsek zararlarından kurtulur hatta ondan faydalanabiliriz. Çünkü biraz stres bizi harekete geçirir, günlük hayatta karşılaştığımız zorlukları aşmak için ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi, dinamikliği ve gücü sağlar. Uzun süreli ve kontrol altına alınamayacak kadar fazla stres yorgunluğa, enerji kapasitesinin düşmesine, beden ve ruh sağlığının bozulmasına sebep olur. Stres sadece sağlığımızı değil aile içi ve dışı tüm ilişkilerimizi yaşamımızı etkiler.

Doç. Dr.Ali Akben
Doç. Dr.Ali Akben

Stresi kontrol altına almak için öneriler:

Bilgi, tecrübe ve becerileriniz ölçüsünde yapabileceğiniz kadar iş üstlenin: Her işi yapabileceğinizi düşünürseniz hayal kırıklığı ve stres kaçınılmaz olur.

Yapamayacağınız şeyler için söz vermeyin: Yapmayı vaat ettiğiniz bir şeyi yapamadığınızda bu hem itibarınızı etkiler hem de sizi sorumluluk ve başarı doğrultusunda baskı altına sokar.

Kendi kendinizi motive edin: Motive olmak için başkalarının sizi değerlendirmesini, ödüllendirmesini, motive etmesini beklemeyin kendi kendinizi motive edin. Böylece bir adım önde olursunuz.

Gülümseyin: İçten bir gülümseme stresin dışa açılan kapısıdır.

Hedef ve amaçlarınızı ulaşılabilir ve yeteneklerinizle doğru orantılı olarak belirleyin: Yüksek hedef ve amaçlar ulaşılamadığında motivasyonu bozar, stresi körükler. Ulaşılabilen hedefler ise sizi amacınıza ulaştıracak yukarı çıkan basamaklar gibidir.

Kendinize zaman ayırın: Dünyaya insanlara kölelik etmek için gelmediniz, kendinize zaman ayırın, kendinize gereken değeri verin.

Düzenli egzersiz yapın: Böylece bedeninizi çalıştırarak zihninizi dinlendirecek stresi en aza indirecek ve zararlarından kurtulacaksınız.

Mevsimlere göre beslenme alışkanlığı edinin: Beslenmenin insan psikolojisini etkilediğini unutmayın. Sıcak bir havada ağır yağlı hamur işi yemekler yemek psikolojinizi olumsuz etkiler.

Gerilimli insanlardan uzak durun: Stres bulaşıcıdır, eğer bağışıklığınız yoksa böyle insanlardan olumsuz etkilenirsiniz.

Alkol ve sigaradan uzak durun: Bunlar sağlıklı bedeni bozduğu gibi sağlıklı zihni de bozar ve sağlıksız bozuk bir zihin strese karşı savunmasızdır.

Zamanınızı iyi değerlendirin: Boşa zaman harcamak ve yapmanız gerekenleri yapmanız gereken süre içinde yapamazsanız daralan zaman sizi strese sokar.

Hobiler edinin: İlgi ve yetenekleriniz doğrultusunda edineceğiniz hobiler sizin stresten çıkış kapınız olabilir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir