Kadın HastalıklarıKanser & Onkoloji

Rahim ağzı kanserinden korunma

Rahim ağzı kanseri; serviks denilen rahim ağzında gelişen ve human papilloma virus yani hpv olarak bahsedeceğimiz bir virusun bazı tiplerinin neden olduğu da bilinen bir kanserdir. Kadın kanserlerinde ikinci sıklıkta yer alır. Rahim ağzı kanserlerinin ilk belirtisi genellikle ilişki sırasında ve sonrasında görülen vajinal kanamadır.

Rahim ağzı kanseri; korunmasının mümkün olduğu nadir kanser türlerinden birisidir. Rahim ağzı kanserinden korunmanın iki tür yolu vardır. Bunlardan bir tanesi rahim ağzı kanser taraması olan smear testi, diğeri aşılamadır .Ayrıca hijyen de çok önemli bir rol almaktadır, prezervatif kullanmak human papilloma virus yani hpv enfeksiyon riskini azaltır ama tam bir koruma sağlamaz, çünkü enfeksiyon cilt teması ile de bulaşabilir. Smear testini yaptırdığınız takdirde kanser olmadan önceki , kanser öncesi lezyonlar döneminde ki bu dönem son derece uzundur (yaklaşık 10 yıl kadar ), bu dönemde hastaları tespit edip kanser olmadan basit bir işlemle tedavi etme şansına sahibiz. Rahim ağzı kanser taramasına cinsel ilişkiye başlama yaşına bakılmaksızın 21 yaşından sonra başlanmalıdır. Yaşları 21-30 arasında olan kadınlarda 3 yılda bir smear, 31-65 yaş arası kadınlarda 3 yılda bir smear veya 5 yılda bir ko-test denilen smear testi ile beraber hpv testi yapılmalıdır.

Op. Dr.Seher Sarı
Op. Dr.Seher Sarı

Bunun dışında bir de primer korunma yöntemi olan hpv aşılaması vardır. 2006 yılından beri dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Rahim ağzı kanserlerinin nedeni olan human palilloma viruse karşı üretilmiş bir aşıdır. Bu aşıyı yaptırdığınız takdirde aşının içinde bulunan virüs tiplerine karşı koruyuculuk ortaya çıkmaktadır. Hatta kansere en sık sebep olan human papilloma virusun 16 ve 18 tiplerine karşı %100 korunma sağlar. Tip 16 ve 18 rahim ağzı kanserlerinin yakşalık olarak %72 ila 85 oranında nedenidir. Dolayısıyla siz 16-18 tipini içeren bu aşıları yaptırdığınız takdirde rahim ağzı kanserlerinden%85-90 oranında korunma sağlama imkanına sahip olacaksınız.

Halen etkinliği bilinen iki firmaya ait iki ayrı HPV aşısı ülkemizde bulunmaktadır. Bu iki aşı için de mümkünse cinsel ilişkiye henüz hiç başlamamış 11-12 yaştaki kız ve erkek çocuklara; ancak cinsel ilişki söz konusu olsa da 9-26 yaş arasındaki kızlara HPV için test yapmaksızın üç doz halinde aşı yapılabilir. Ayrıca 43 yaşlına kadar olan kadınlara yapıldığında aynı etkinin var olduğu gösterilmiştir.

Aşılama; gelişmiş olan ülkelerde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Dolayısıyla rahim ağzı kanserinden korunmak için genç yaşta aşı yaptırıp ve de düzenli olarak smear testlerinizi yaptırdığınız taktirde rahim ağzı kanseri olma ihtimaliniz son derece düşüktür.

Erken teşhis ve tedaviler hayat kurtarır.Lütfen sağlığımıza gereken önemi verip , önlemlerimizi alalım.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir