Kanser & Onkoloji

Rahim ağzı (serviks) kanseri

Günümüz kadınları için çağın veba’sı diye adlandırılan ve her yıl 240 bin kadının ölümüne yol açan Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri kadınlarda çok yaygın olarak rastlanan bir kanser türüdür.Dokusunda kanserli (habis) hücrelerin kontrolsüz bir şekilde üremeleri ile meydana gelen bir hastalıktır. Belli bir zaman dilimi içinde yavaş gelişir ki, eğer bu süreçte erken tedavi edilmezse rahim ağzında çoğalan anormal hücreler kanserli hücrelere dönüşe bilmektedir. Rahim ağzı kanserlerinin * oluşmasına HPV virüsü denilen bir virüs’ün neden olduğu tesbit edilmiştir. Hemen hemen 10 kadınımızdan 5’i yaşamları boyunca bu virüsle karşılaşmaktadır. Bu virüs cinsel ilişki ile geçen hastalıklar içerisinde de en sık görülen türdür.

DÜNYADA HER 2 DAKİKADA 1 KADININ, RAHİM AĞZI KANSERİ NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?

RAHİM AĞZI KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ

1- Erken yaşta cinsel ilişki
2- Birden çok partnerle cinsel ilişki
3- HPV-STD
4- 60 yaş ve üzeri kadınlar
5- Sigara
6- Düzensiz kötü beslenmeler olarak sıralanabilinir.

ERKEN EVRE…SMEAR…

PAPSMEAR NEDİR : Rahim ağzı hücrelerindeki değişimin kontrol edildiği bir test’tir. Bu testin yararları; kanser öncesi (prekanseröz) ve kanseröz koşulların gelişerek vücudun diğer bölümlerine, yayılabililen hücrelerin kansere dönüşmeden belirlenmesini mümkün kılpn ve kadının hayatını kurtaran bir yöntemdir.

PAP SMEAR TESTİ NE SIKLIKLA YAPILMALIDIR? :

Yılda bir kez yapılmasında yarar vardır. Yalnız bu test %100 kesin midir? Sorusu pek çok hastalartarafından biz hekimlere sorulmakta olup yanıtı; HAYIR’dır. Çünkü enfeksiyon varlığı (anormal hücrelerin enfeksiyonla kaplı oluşu), Regl döneminde yapılmış olması, Vaginal övül kullanımı ve 24 içinde ilişkiye girilmiş olması neden ve ihtimalleri sonucu %100 kesindir denilememektedir.

Yaptırılan PAP SMEAR testi sonucunda önemli anormallikler görülmüyorsa, bu kez doktorlar tarafından KOLPOSKOPİ denilen, ışıklı alet yardımıyla rahim ağzı görüntüsü büyütülerek daha sıhhat bir muayene yoluna gidilir. Böylelikle doktor rahım ağzını ve Vaginayı çevreleyen dokuları daha iyi inceleme ve her hangi bir anomali olup olmadığını daha iyi gözlemlemiş olacaktır. Bu test esnasında şüpheli gördüğü bölgelerden parça alarak ta biopsi yaptırır. O vesile bu testler Rahim Ağzı Kanserinin erken tanısı bakımdan oldukça önemlidir.

İLERLEMİŞ RAHİM AĞZI KANSER BULGULARI:

Op. Dr.Mehtap Çiçek
Op. Dr.Mehtap Çiçek

1- Adet arası kanamalar (Lekelenme tarzında, kanlı akıntı, kokusuz ve kaşıntısıZ akıntı)
2- ilişki sonrası kanama
3- Tek taraflı kasık ağrısı
4- Kilo kaybı, zayıflık ve kansızlık

RAHİM AĞZI KANSER TEDAVİLERİ:

Operasyon (Ameliyat), Kemoradyasyon ve Kemoterapi’dir. Cerrahi operasyonlarda da, başarı elde’edildiği görülmüştür.

ilerleyen dönemlerde ise, yapılan cerrahi girişimlere ilaveten kemoradyasyon ve kemoterapi uygulanması yapılan diğer tedavi şekilleridir.

KORUNMAK

HPV virüslerinin neden olduğu Rahim Ağzı Kanserinden korunmak sadece yapılacak aşı ile mümkün olabilmektedir. Yeni geliştirilen aşılar, bu virüsün çeşitli türlerine karşı vücutta aşılama yoluyla bağışıklık oluşturabilmekte ve virüsün yol açtığı olumsuzluklardan korunmasına yardımcı olabildiği yaşanan tesbitler arasındadır.

Son olarak şunu ifade etmek gerekir ki; asla kanserden korkulmamalı ancak, geç kalınmaktan korkulmalıdır. O vesile, en ufak risk faktörlerinin görülmesi halinde hemen bir doktora başvurulmalıdır.

RAHİM AĞZI KANSERİ DÜNYADA EN ÇOK GÖRÜLEN 2.KANSER TÜRÜDÜR. ERKEN TANININ HAYAT KURTARDIĞINI UNUTMAYINIZ!

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir