Göğüs Hastalıkları

Sigara bırakmanın yolları

Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez tiryakilere sigaradan kurtulmanın imkansız olmadığını hatırlatarak, sigara bırakmanın püf noktalarını anlattı.

Yapılan araştırmalar her sekiz saniyede bir kişinin sigaradan hayatını kaybettiğini ortaya koyarken kaç yaşında olursanız olun sigarayı bırakmanın ömrünüze ömür katacağı da belirtiliyor. New England Journal Tıp dergisinde 24 Ocak 2013 tarihinde yayınlanan araştırmaya göre; kadın sigara tüketicilerinde tütün kullanımına bağlı ölüm oranları erkek sigara tüketicilerinin ölüm oranlarını yakaladı. Her iki cinsiyette de özellikle 40 yaş öncesi sigarayı bırakmanın sigaraya bağlı gelişen hastalıklardan ölüm riskinin ciddi derece azalttığı gösterildi. Tütün kullanımının zararlarını ispatlayan onlarca bilimsel araştırmaya ve sigara bırakma kampanyalarına rağmen her 8 saniyede bir kişi sigara kullanımına bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor. Akciğer kanserinden kalp hastalıkları ve inme gibi çok ciddi birçok hastalığa da zemin hazırlayan sigara, Türkiye’de ise yılda 100 bine yakın kişinin ölümüne neden oluyor.  

Sigarayı bıraktıktan sonra olanlar  

Tiryakilere imkansızmış gibi gelse de dünyada milyonlarca insan başarılı oluyor. Kişi, sigarayı bıraktığı ilk günden itibaren olumlu etkileri hissetmeye başlıyor. Kalp hızı ve kan basıncı sigarayı bıraktığınız ilk günden itibaren normale dönmeye başlıyor, dolaşım ve akciğer fonksiyonları birkaç haftada düzelme gösteriyor. Kalp krizi riski ise ilk iki yıl içinde göreceli olarak azalıyor.  

10 adımda sigarayı bırakın  


1-     
Nedenleri yazın

Sigarayı bırakmak için en önemli kişisel nedenlerinizi yazın. Kişisel motivasyonun sigarayı başarılı bir şekilde bırakmak için en önemli etken olduğunu unutmayın. Sigara içme isteği duyduğunuz zamanların kaydını tutun. Böylece tetikleyen unsurları tespit eder, önlemlerinizi alabilirsiniz.  

2-     
Tarih belirleyin

Sigarayı bırakmak için takviminizden bir tarih işaretleyin ve bu günü değiştirmeyin.    

3-     
Sizi nelerin beklediğini bilin

Tüm sigara tiryakileri bırakma sürecinde farklı düzeylerde yoksunluk yaşar. Nikotin yoksunluğuna karşı hissedilen fiziksel belirtiler (gerginlik, konsantrasyon bozukluğu, vb) yaklaşık 2-8 hafta sürer. Şiddetli yoksunluk durumlarında şikayetler 3 aya kadar devam edebilir.  

4-     
Tetikleyicilerden uzak durun

Diğer arkadaşlarınızın sigara içtiği sosyal ortamlar gibi sigara içme isteğinizi tetikleyen durumlardan uzak durun. Normalde sigara molası için aldığınız zamanlarda kısa bir yürüyüşe çıkın.  

5-      Planlı, programlı olun

Sigarayı bırakma programlarının ideali dört hafta ile sekiz hafta uzunluğunda olanlardır. İyi programlar konu hakkında uzmanlaşmış hekim ve psikologlarla birebir görüşmeler de içerir.  

6-     
Kilonuz için üzülmeyin

Sigara içenlerin üçte biri bıraktıklarında kilo alır. Bununla birlikte, bu kişilerin yüzde 90’ı bu kiloyu bir ile iki yıl içinde verir.  

7-     
Yardımcı ilaçları konusunda bilgi alın

Sigara bırakma tedavisinde etkinliği kanıtlanmış ilaçları kullanmak için bir göğüs hastalıkları uzmanından görüş ve yardım alın.  

8-     
Nikotin terapisi

Sakız veya bant şeklinde nikotin tedavisi bırakmanıza yardımcı olabilir.  

9-     
Bıraktığınızı duyurun

Aile ve arkadaşlarınızın sigarayı bırakmaya çalıştığınızı bilmelerini sağlayın. Sigara içme isteğinizi önlemek için desteklerini isteyin.  

10- 
Cesaretinizi kırmayın

Sigarayı bırakmakta başarılı olanların birçoğu bu alışkanlıktan kurtulmak için uzun yıllar boyunca ortalama dört kez sigarayı bırakmayı denediklerini itiraf ediyorlar. Bir önceki denemedeki başarısızlık bir sonraki denemede başaramayacağınız anlamına gelmez. Bırakma kararlılığından asla vazgeçmeyin.  

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir