Ortopedi

Sağlıklı kas ve kemikler için proteini ihmal etmeyin!

Dengeli ve yeterli beslenme sağlığın temelidir. Beslenme durumumuz kas ve kemik sağlığımızı birçok biçimde etkileyebilir. Hücrenin önemli bir parçası olan protein, büyüme ve gelişme için gereklidir. Yeteri miktarda alınan protein sağlıklı kas ve kemiklerin oluşmasından bağışıklık sistemimizin güçlenmesine kadar birçok fayda sağlar bedenimize. Gereğinden çok protein tüketmek ise kemik erimesi, tansiyon yükselmesi gibi sağlık sorunlarına neden olabilir, vücuda yük getirir.

Günümüzde insanların çoğu, ihtiyaçlarından fazla protein tüketmektedir. Önemli olan proteinin düzenli ve dengeli şekilde tüketilmesidir. Bitkisel ve hayvansal protein içeren besinler yeterli miktarda ve gereğince kullanılmalıdır.

 Uzm. Dr. Mehmet Portakal
Uzm. Dr. Mehmet Portakal

Doğru proteini, doğru şekilde tüketebilmemiz için bazı öneriler:

  • Protein ihtiyacınızın çoğunu, bitkisel proteinler ve balıktan karşılamanız daha uygun olacaktır. Mercimek, fasulye ve kuruyemişler ihmal edilmemelidir.
  • Yumurta ve et en çok protein içeren besinlerdendir. Fakat bu besinler protein açısından zengin oldukları kadar çabuk kilo almayı da sağlar. Bu sebeple dikkatli davranılmalıdır.
  • Yediğiniz haftalık kırmızı et miktarını en aza indirin. Sosis, salam veya hamburger köftesi gibi çok yağ içeren etleri tercih etmeyin. Her türlü eti, daha çok haşlama yöntemi ile pişirmeyi tercih edin.
  • Kıyma ile yemek yaparken; içerisine fasulye veya sebze ekleyin. Yemeğinizin hem daha doyurucu olmasını, hem de daha az kalorili beslenmenizi sağlar. Kesinlikle yağ ile kızartmanız gereken yiyecekler için; zeytinyağı spreyi veya mutfak fırçası ile tavaya yağ sürerek kullanma miktarını azaltabilirsiniz.
  • Fasulye veya bezelye gibi çok protein içeren sebzeleri seçin. Bu sebzeleri makarna ile birlikte yerseniz daha az kalori almış olursunuz.
  • Kas ve kemiklerinizin sağlığı için haftada bir balık yemeye çalışın, kalbiniz açısından da sağlıklı olacaktır.

Süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olanlarına öncelik verilmelidir. Her türlü peynir çok fazla protein içerir. Bu nedenle az kalorili peynirler seçerek kilonuza da dikkat edebilirsiniz.
Sevgili dostlar, sağlıklı kas ve kemikleriniz için yeterli miktarda ama aşırıya kaçmadan, daha az hayvansal ve daha çok bitkisel protein almayı ihmal etmeyin.

Sağlıcakla Kalın…

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir