Ağız ve Diş Sağlığı

Sinüzit ve Diş Ağrısı Birbirine Karışabilir

Sinüsler başımızda içi hava ile dolu boşluklardır. Alın, burnun arka kısmı ve burnun her iki tarafında bulunan kemik boşluklarla, toplam dört adet sinüs boşluğu bulunur. Bu boşlukların iç yüzlerindeki mukozanın iltihabına da sinüzit denir. Sinüsler kendilerine ait kanallar vasıtası ile burun içine açılırlar. Hastalık durumunda polip, deviasyon gibi mekanik tıkanmalar, allerjik yapı, bağışıklıkla ilgili bozukluklar, uzun süreli nazal dekonjestan kullanımı gibi nedenlerle sinüs sıvılarının buruna açıldığı kanallar tıkanır. Kanallar tıkanınca sinüslerimizin ürettiği salgılar sinüs içine hapsolur. Sinüsün içi kendi ürettiği salgılar ile dolar. Tıkalı sinüsün bu ılık ve salgı ile dolu ortamı mikropların üremesi için mükemmel bir ortam oluşturur. Artık kişi sinüzit rahatsızlığına sahip olmuştur. Sinüslerin içi iltihabi sarı yeşil sıvılarla dolmuş ve bu sıvılar genize akmaya başlamıştır.

Genellikle hangi sinüs de iltihap meydana gelmişse o bölgede ağrı hissedilir. Alın bölgesinde ki sinüsler iltihaplanmışsa üst dişlerde, burunun arka kısmındaki sinüsler enfekte olmuş ise göz arası alın, burnun her iki tarafındaki sinüslerde sorun varsa yüz ve kulakta ağrı hissedilir.

Dr. Dt. Ece Tatar Sidal 

Diş ağrısı ve sinüzit ağrısı çoğu zaman birbirine karışır. Genellikle üst çenedeki diş köklerinin iltihaplanması sonucu yanağa yayılan ve sinüzite benzeyen bir ağrı oluşur. Kısacası üst çenedeki bir diş kökünde iltihap varsa, hasta tıpkı sinüzit hastalarında olduğu gibi başlarında tonlarca ağırlık varmış gibi hissederler. Ek olarak çene eklemindeki rahatsızlıklar da yüzde sinüziti taklit eden ağrılara neden olabilirler. Yaygın olarak yanak bölgesinde kulağa doğru ilerleyen bu ağrılar sinüzit ağrısı ile karıştırılabilir.

     Ayrıca diş köklerindeki kist, iltihap ya da çürükler sinüzite yol açabilir. Diş köklerindeki kistler, iltihaplar ve çürükler sinüzitin önemli sebepleri arasındadır. Burun akıntısıyla birlikte ağız kokusu ve dişlere dokunulduğunda şiddetli ağrı gibi belirtilerden yakınıyorsanız diş kaynaklı sinüzit düşünülebilir. Sinüzit nedeni iyi araştırılmalıdır. Çünkü diş kökündeki iltihaba bağlı olarak gelişen sinüzitte mutlaka iltihaplı dişin tedavisi gerekmektedir. Sadece sistemik ilaç tedavisi sorunu çözmez. İltihaplı diş kökünün de temizlenmesi şarttır. 

    Özetle uzun süreli geçmeyen veya sık tekrarlanan sinüzit rahatsızlığınız varsa kulak, burun, boğaz doktorunuza ek olarak dişhekiminize danışmanızı öneririm.

    Sağlıklı günler dilerim. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir