Üroloji

Sperm kalitesinin en önemli düşmanı: Varikosel

Çocuk sahibi olamama şikayetiyle hastaneye başvuran erkeklerde en sık olarak teşhis edilen hastalığın varikosel olduğunu biliyor musunuz? Sperm kalitesini önemli oranda etkileyen varikosel hastalığının, hastanede yatış dahi gerektirmeyen tedavi yöntemi Mikrocerrahi Varikoselektomi operasyonunun tüm detaylarını Özel Adatıp İstanbul Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Tolga Gülpınar, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için anlattı.

Çocuk sahibi olamama, kısırlık hakkında konuşulduğunda toplumumuzda ilk akla gelen kadın kaynaklı kısırlık problemi olabiliyor. Oysaki tüm infertilite (kısırlık) vakalarının yaklaşık yüzde 35’i kadın kaynaklı nedenler iken, erkek kaynaklı nedenler de yaklaşık yüzde 35 oranında, çiftlerden her ikisinde birden problem olma ihtimali ise yüzde 20 oranındadır. Infertilite nedenlerini bulmaya yönelik olarak yapılan temel testler sonucunda çiftlerin yüzde 10’unda herhangi bir neden bulunamamakta ve bu grup “açıklanamayan infertilite” olarak kabul edilmektedir. Erkek kaynaklı kısırlık nedenlerinin yüzde 40’ını ise varikosel hastalığı oluşturmaktadır. Özel Adatıp İstanbul Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Tolga Gülpınar, erkeklerde yüzde 15-20 civarında görülen varikosel hastalığını şu şekilde tanımladı; “Varikosel, testislerin damarlarında görülen anormal genişlemelere verilen isimdir. Erkek infertilitesinin hormonal, fiziksel ve metabolik birçok sebebinin yanında en sık görülen ve aslında en kolay tedavi edilebilen nedeni varikosel hastalığıdır. Çok yaygın bir sağlık sorunu olan varikosel, testislerin yapısında bozukluk, testosteron seviyelerinde düşüklük ve sperm kalitesinde – sayısında azalma ile kendini gösterebilen bir hastalıktır.  

“Varikoselin ilaçlar ile tedavisi mümkün değildir”

Doç. Dr. Murat Tolga Gülpınar, varikosel tespit edildikten sonra her hastada tedavi edilmesinin zorunlu olmadığını belirtmiştir. Doç. Dr. Gülpınar; “Varikosel testise zarar veriyorsa, varikoselebağlı olarak sperm kalitesi bozulmuş ise ameliyat yapılması önemlilik arz etmektedir. Bununla birlikte hastalık testislerde ya da kasıklarda ağrı oluşturuyorsa da ameliyat önerilebilir. Varikoselin ilaçlar ile tedavisi mümkün değildir. Eğer çocuk yapmakta sorun yaşıyorsanız ve varikoseliniz de mevcut ise muhakkak ameliyat gereklidir.” açıklamalarında bulundu.

“Günübirlik yapılan Mikrocerrahi Varikoselektomi ile çocuk sahibi olma ihtimalinizi artırabilirsiniz”

‘Tüm varikosel hastaları çocuk sahibi olmakta sorun yaşar’ gibi bir ifadenin doğru olmadığını belirten Doç. Dr. Murat Tolga Gülpınar, hastaya tanı konulduktan sonra ilk olarak semen analizi yapıldığın belirtiyor. Doç. Dr. Gülpınar; “Yapılacak semen analizi (sperm testi veya spermogram) ile varikoselin çocuk sahibi olmanızı etkileyip etkilemediği belirlenir. Sıklıkla doppler ultrason denilen özel bir ultrasonografi ile damarların çapı ve kaçak akım olup olmadığı saptanır. Sonuçlara göre ameliyata karar verilir. Mikrocerrahi varikoselektomi yönteminde gelişmiş ameliyat mikroskopları kullanılır. Bunun amacı tedavi edilecek doğru damarların daha isabetli seçilebilmesi, atardamar, döl yolu ve lenf damarlarının hasarı riskinin en aza indirilebilmesidir.” açıklamalarında bulunurken bu ameliyatın hastanede 1 gece yatış dahi gerektirmediğini sözlerine ekliyor. Doç. Dr. Gülpınar, ameliyatın nasıl gerçekleştiğine dair detayları ise şu şekilde aktarıyor; “Hastanın ihtiyacına göre genel ya da bölgesel anestezi altında yapılabilen bu operasyonda kasık bölgesinden 2 cm.’lik bir kesiden girilerek testis damarlarına ulaşılır. Mikrocerrahi yöntemler ile damarlar düzeltilir. Hastalığın durumuna bağlı olarak 60 dakika civarında süren bu ameliyat sonrasında hasta aynı gün taburcu olabilmektedir. 1 hafta 10 günlük süreçte ise ameliyata dair yakınmalar büyük oranda geçmektedir.” açıklamalarında bulundu. 

“Olumlu sonuçlar 4 – 6 ay içerisinde görülmeye başlar”

Ameliyattan sonra hastaların yüzde 60 – 70’inin sperm parametresinde düzelme olduğunu belirten Doç. Dr. Murat Tolga Gülpınar, bu olumlu sonuçlara ise yaklaşık 4 – 6 ay içerisinde ulaşılabildiğini belirtti. Doç. Dr. Gülpınar, “Bu oranın arttırılabilmesi için uzman hekim gerekli gördüğü takdirde ilaç kullanımı önerebilmektedir. Ameliyat sonrası sperm kalitesini iyileştiren bazı vitamin ve mineral karışımları kullanılabilir. Eğer 6. ayda sperm parametrelerinde bir iyileşme yoksa hastanın sperm parametrelerine göre yaş faktörü, kadın faktörü gibi durumlar göz önünde bulundurularak aşılama ya da tüp bebek gibi yöntemlere yönlendirilmesi faydalıdır.” dedi.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir