Spor & Egzersiz

Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Spor yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; vücudun ihtiyaç duyduğu yeterli sıvıyı tüketebilmektir. Çünkü fiziksel aktivite sırasında; vücut terleme ile sıvı kaybına uğrar. Alınacak su miktarı ise sık sık; ama az olmalıdır. Bunun nedeni ise alınacak suyun; vücuttan hemen idrar yolu ile çıkmasının önüne geçmek ve verimli kullanılmasını sağlamaktır.

Spor yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini maddeler halinde sıralayalım.

  • Spor yapmaya karar vermişseniz dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; tok karnına sporun yapılmaması gerektiğidir. Özellikle çok sıcak havalarda tok karnına yapılacak aktiviteler hayatı riske bile atabilir.
  • Seçimini yaptığınız kıyafetin açık renkte olması ve terlemenizi sağlayacak şekilde olması gerekir. Eğer; açık alanda spor yapacaksanız güneşli havalarda mutlaka yanınızda bir şapka ve güneş gözlüğü bulundurmalısınız. Soğuk havalarda ise üşümemenizi sağlayacak ve terlemenize neden olmayacak kıyafetleri tercih etmelisiniz.
  • Yaptığınız fiziksel aktiviteler kramp oluşumlarına neden oluyorsa; adaleler içinde laktik asit birikmiş demektir. Günlük 1000 mg C vitamini alınması, kısmen bu durumun önüne geçebilir.
  • Potasyum; adaleyi kastıran mineral özelliğine sahiptir. Düşük dozlarda alınması, krampları ve kasılmaları azaltabilir. Ayrıca; muz sağladığı faydalar nedeniyle spor öncesinde ve sonrasında tüketilebilir bir meyvedir.
  • Uzun yürüyüşlerinizde; aşırı yüklenme sonucunda, bacağınızın ön yüzünde adaleler gerilir. Sonrasında; damar, sinirlere ve adale yüzeyine baskılanır. Bunun sonucunda; ayağınızda uyuşma ve ağrı hissedebilirsiniz. Hemen sporu bırakmayın. Tekrarında ise bir doktora danışın.
  • Kaliteli ve destekli ayakkabılar giymeye özen göstererek, ayağınızda hissettiğiniz ağrıların önüne geçebilirsiniz.
  • Enerjiye ihtiyaç duyuyorsanız; somon, fındık ve bol tahıllı gıdaları spor yapmadan önceki gün itibariyle tüketebilirsiniz.
  • Ayak bölgesinde oluşan su toplaması temizlenmeli ve üzeri örtü ya da bant yardımıyla kapatılmalıdır. Her iki ayakkabınızın da içine mutlaka topuk rampası yerleştirin.
  • Sıcak havalarda bol tüketmeli ya da sporcu içecekleri tüketmelisiniz. Çünkü; vücut susuz kaldığında kan basıncı düşer ve kalbin atış hızı artar.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir