Ortopedi

Tehlikeli olmadan müdahale gerekiyor. Tırnak batması!

Tırnak batması düz olarak uzaması gereken tırnağın, tırnak kenarındaki cildin içine doğru yumuşak dokuyu keserek, zarar vererek uzamasıdır. Bu çok ağrılı, yangılı bir durumdur ve enfeksiyonla sonuçlanabilir.

Yanlış tırnak kesimi, doğuştan gelen dönük tırnak yapısı, yanlış ayakkabı seçimi ya da travma sonucu oluşabilir. Başlangıç aşamasında tırnak batması varsa tırnağın batmadan doğru uzaması için tırnak kanalları temizlenir ve destekleme işlemleri yapılır.

Op. Dr.Esin Kayaoğlu Üstünova
Op. Dr.Esin Kayaoğlu Üstünova

Daha ileri seviyedeki batmalar için tırnağa tel uygulaması yapılır. Yanlardan yumuşak dokuya gömülmüş tırnak iki tarafından özel şekilli teller ile askıya alınır, ortadan gergi teli yöntemiyle sıkıştırılıp yukarıya kaldırılır. Böylelikle kancalaşan tırnağın yumuşak dokuya zarar vermeden düz bir şekilde uzaması sağlanır. Tırnak uzamasına göre belli aralıklarla tel değiştirilir. Tel uygulaması ayakkabı giyilmesine engel olmaz ve günlük yaşama devam edilmesine izin verir.

Aşırı derecede şişlik, ağrı, akıntı varsa tırnak enfekte olmuştur cerrahi müdahale gerekir. Cerrahi müdahalede tırnağın batan kenarı, tırnak yatağı ve kökü alınır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir