Sağlık Haber

Tohum Otizm Vakfı Deprem Bölgesinde Otizmli Çocukların Yanında

Deprem bölgesindeki otizmli çocuklara destek için oluşturulan Depremden Etkilenen Otizmli Çocuklara Eğitim & Teknoloji Desteği Projesi kapsamında, Tohum Otizm Vakfı 0-3 yaş, 3-6 yaş, 6-12 yaş ve 12-18 yaş gruplarına özel olarak hazırlanmış eğitim materyali, teknoloji kiti ve eğitici oyuncak kitini bire bir ailelere ulaştırıyor. Hedef bölgede 2700 otizmli çocuğa ulaşmak!

Ülkemizde, 6 Şubat 2023’te gerçekleşen depremlerden 114 bin otizmli çocuğun etkilendiği tahmin ediliyor. Her otizmli çocuğun ortalama 4 kişilik bir ailenin üyesi olduğunu düşündüğümüzde deprem bölgesinde otizmden etkilenen toplam kişi sayısı 450 bin. 

Otizmli çocuklar günlük yaşamlarındaki rutinlerine ve kendi eşyalarına sıkı sıkıya bağlılar, afet ve acil durum sırasında oluşan kaos ve değişiklikler onları diğer çocuklara oranla 3-4 kat daha fazla etkiliyor. Bu da onların problem davranışlarının artmasına sebep oluyor. 

İlk günden bu yana bölgede, Tohum Otizm Vakfı Yönetim Kurulu,  Vakıf Sosyal Komitesi’nin de etkin katılımı ile 11 ildeki ihtiyaçları karşılamak için yoğun biçimde faaliyet gösteriyor. Vakıf, bölgedeki ihtiyaç sahipleri ile iletişim amacıyla dayanışma hattını devreye aldı. Dayanışma hattını arayan aileler talep ve ihtiyaçlarını paylaşmaktalar. Vakıf, ihtiyacın çeşidine göre ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi ve yönlendirmeler gerçekleştirmeye devam ediyor. 

Deprem bölgesinde aileler, temel ihtiyaçlarını temin etme güçlükleri ile uğraşırken bir yandan da otizmli çocuklarının deprem sonrasında artan problem davranışları ile kendi başlarına mücadele etmek zorunda kalıyor. Otizmli çocukların gelişimlerinde ve iletişim kurmalarında teknolojik cihazlar da eğitimlerinin önemli bir parçası. Afet dolayısı ile artan problem davranışlarının, takıntılarının ve otizm belirtilerinin kontrol altına alınabilmesi için eğitim materyallerine, eğitici oyuncaklara ve bazı teknolojik cihazlara ihtiyaç söz konusu. 

Depremden Etkilenen Otizmli Çocuklara Eğitim & Teknoloji Desteği Projesi

Tohum Otizm Vakfı, deprem bölgesinde zorlu yaşam koşulları içinde bulunan otizmli çocuk ve ailelerinin hayatlarına dokunmak, umutları yeniden yeşertmek hedefiyle Depremden Etkilenen Otizmli Çocuklara Eğitim & Teknoloji Desteği Projesi kapsamında kit bağış kampanyasını hayata geçirdi. 

Tohum Otizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mine Narin proje hedefi ve deprem bölgesindeki çalışmaların sürdürülmesine yönelik olarak  “Depremden Etkilenen Otizmli Çocuklara Eğitim & Teknoloji Desteği Projemiz devam edecek. Bununla birlikte deprem bölgesinde kurulacak konteyner kentlerde eğitime başlayacak okullarda ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yaparak özel eğitim sınıflarının ihtiyacı olacak eğitim materyallerini sağlamayı, eğitmenlere, velilere eğitimler vermeyi planlıyoruz.  İlgili tüm çalışmalarımızı bireysel, kurumsal destekçilerimizin bağışları ile sürdürüyoruz. Tohum Otizm Vakfı olarak proje hedefimiz depremden etkilenen 2700 otizmli çocuğa ulaşmak. Çalışmalarımıza katkı sağlayan tüm destekçilerimize teşekkür ederiz.” sözlerini ifade etti. 

Deprem bölgesindeki otizmli çocuklar; ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, yerel Sivil Toplum Kuruluşları işbirlikleri ile tespit ediliyor. Yaş gruplarına göre özel olarak hazırlanmış eğitim materyali, teknoloji kiti ve eğitici oyuncak kitlerini otizmli çocuklarla ailelerine birebir ve elden ulaştırılıyor. Tohum Otizm Vakfı ilk olarak Malatya’da eğitim ve teknoloji kitlerini otizmli çocuklarla buluşturdu. Ardından  Hatay ilinde çalışmalarını sürdürdü. Vakıf, depremden etkilenen tüm illere yönelik çalışmalarına devam etmektedir. Proje detaylarına ve bağış kanallarına  www.tohumotizm.org.tr  web sayfasından ulaşabilirsiniz.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir