Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Beyin Tümörleri ve Tedavileri

Beyin dokusunun kendisinden, beyin içerisindeki sinirlerden, beyindeki zarlardan oluşanlara birincil beyin tümörleri veya vucudun başka bir organlarından (akciğer, meme, prostat v.b) oluşup beyine yayılanlara ikincil beyin tümörleri adı verilir.

İyi huylu beyin tümörleri:Bu tümörler beyin zarlarından (menengiom), beyin içerisindeki sinirlerden (schwanom) veya doğuştan gelen tümörler (dermoid, epidermoid kistler) dir.

Kötü huylu beyin tümörleri:Anormal veya hızla büyüyen beyin tömürleri olup hızla büyüdüğünden sağlıklı beyin hücrelerinin içerisine yayılırlar. Bu tümörlerin tedavi sonuçları tümörün yerleşimine, genişliğine, beraberindeki risk faktörlerine bağlı olarak değişmekle birlikte bu tümörlerde tedavideki amaç hastanın yaşam süresi uzatılmasıdır.

Vucudun diğer organındaki kanserler  beyine yayılabilir mi ? Bu tür beyin tümörlerine metastatik beyin tümörü adı verilip, vücudun diğer organlarındaki (akciğer, meme,prostat,mide v.b) kanserli doku beyine sirayet edebilmektedir. Tüm vucuttaki  kanserlerin %25 beyine metastaz yapmaktadır.

Beyin tümörü neden oluşur ve kimlerde daha çok görülür? Genellikle beyin tümörlerinin neden olduğu bilinmemekle birlikte bazı beyin tümörlerinin (Von – Hippel Lindau)  genetik geçişli olduğu iyi bilinmektedir. Ancak beyin tümörlerinin oluşumunda bazı hazırlayıcı risk faktörleri vardır. Bunlar;

Prof. Dr. Hidayet Akdemir

Cins: beyin zarlarından kaynaklanan iyi huylu beyin tümörlerden (menengiomlar) kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülmektedir.

Irk: Tüm beyin tümörleri beyaz ırkta daha fazla görülmektedir.

Yaş: 70 yaşın üzerindeki kişilerde beyin tümörlerinin görülme oranı daha fazla olup, çocukluk yaşında ise 10 yaşın altındakilerde beyincikte beyincik tümörleri daha sık görülmektedir.

Aile öyküsü: Ailesinde beyin glioması olan bireylerde beyin tümörü olma ihtimali daha fazladır. Bunlardan başka kafa travması, radyasyona maruz kalmak, bazı virusler, bazı kimyasal azo boyaları, ve bazı hormonlar beyin tümörü oluşumunda risk faktörü olarak bilinmektedir.

Beyin tümörlerinin en sık görülen belirtileri nelerdir? Baş ağrısı (özellikle geceleri olan baş ağrısı),bulantı, kusma, çift görme, bulanık görme,bayılma (sara nöbetleri),denge ve yürüme bozuklukları,kollarda ve bacaklarda uyuşmalar, veya güç kaybı, unutkanlık, kişilik bozuklukları, konuşma bozuklukları

Beyin tümörü nasıl teşhis edilir ? Günümüzün teknolojileri yardımıyla beyin tümörü teşhisi çok kolay ve çabuk konulmaktadır. Kapsamlı nörolojik muayene ile yukarıda bahsedilen beyin tümörü şikayet ve bulguları olan hastalar  kesin teşhiste oldukça önemlidir.Teşhiste kullanılan tetkik yöntemleri: beyin tomografisi (BT) beyin manyetik rezonans görüntüleme (MRG). 

Biopsi : Bazı beyin tümörlerinin teşhisinde tümör  biopsisine ihtiyaç duyulur.

Beyin tümörlerinde tedavi seçenekleri nelerdir?

Beyin tümörünün tipine, yerleşimine, büyüklüğüne göre değişmekle birlikte tedavi seçenekleri arasında cerrahi, radyoterapi, kemotrapi gibi 3 farklı tedavi seçeni tercih edilir. 

 Sonuç olarak beyin tümöründen korkulmayıp teşhiste ve tedavide  geç kalmadan korkulmalıdır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir