Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Uyku gizli güçtür

UYKU GİZLİ GÜÇTÜR

Uyku, bedenimizde dolayısıyla hayatımızda her şeyin düzene konulduğu, tamir ve tedavi edildiği son derece önemli bir süreç olarak yaratılmıştır.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneysel çalışmalarda, bir kaç hafta uykusuz kalmanın ölüme neden olabileceği ispat edilmiştir.

Yetersiz uyku ile zihinsel güç kaybı arasında yakın bir ilişki olduğu da, uykusuz kalan insanların zihinsel çalışmalarının tamamen durduğu ve düşüncelerini hiçbir şeyin üzerinde yoğunlaştıramadıkları da ispat edilmiştir. 48 saat uykusuz bırakılan yüksek öğrenimli kişilerin, ilkokul çocuklarına öğretilen matematik işlemleri yapamadıkları da çalışmalarda görülmüştür.

Prof. Dr. Hüseyin NAZLIKUL
Prof. Dr. Hüseyin NAZLIKUL

Uyku, beynin dinlenme vakti değil tersine vücudun dinlenme ve tamir işiyle meşgul olduğu zamandır. Beynin elektriksel yapısı üzerinde yapılan araştırmalar zihnimizin uyku esnasında en az uyanık dönemde olduğu kadar yoğun çalıştığını göstermiştir. Aradaki tek fark gece ve gündüz yapılan işlerin farklı olmasıdır.

Düzenli ve kaliteli uyku sadece büyüme çağında değil, bedenin sağlıklı olması için her yaş döneminde son derece önemlidir.

Uyuma stratejileri:

Doğru uyku stratejimizi aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

· Günde 6-7 saatten fazla uyumamalıyız.

· Öğlen 30 dakika (11.00-1.30 arasında) kısa bir uyku ile günün ikinci yarısına hazırlanmakta çok büyük fayda var.

· Gece 23.00-5.30 arası (1 saatlik kayma olabilir) uyuyor olmalıyız.

· Sabah erken kalkmalı ve öğlen vaktine kadar bir daha uyumamalıyız.

· Asla tok uyumamalıyız. Yemeğimizi uykudan en az 2-2,5 saat önce yemeliyiz.

· Akşama yakın vakitte uyumamalıyız.

· Uyku öncesinde vücut adalelerimizi gevşetmeliyiz.

· Gürültülü, kötü kokulu, çok yumuşak veya tümsekli zeminde uyumamalıyız.

· Uyuyacağımız oda tam karanlık olmalı

· Uyuyacağımız odada hiçbir elektronik cihaz olmamalı.

Böyle bir uyku stratejisi için 10 günlük ısrarlı takip, bu sistemi alışkanlık haline getirmemiz için yeterli olabilir. Bir defa başardığınızda zihinsel üretim ve bedensel dinçlikte zirveye doğru tırmanacaksınız. Uykuda geçen zamanın ihtiyaçtan fazla kısmını büyük bir israf olarak görmeye başladığınızda, yaşam sevinciniz de artmaya başlayacak…

Bu konuda daha kapsamlı bilgi ve uykunun öneminin kavranmasının yanı sıra bedenizi üzerinde oluşturduğu olumlu etkileri için “Hayatı Keşfet” adlı Alfa Kitapevinde çıkan kitabıma bakabilirsiniz.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir