Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Uykuyu en çok bozan neden !

Uykuyu en çok bozan nedenlerden birisi gunumuzde çok sık karşılaştığımız sinsi hastalık uyku apne hastalığıdır.Bu hastalıkta uyku yapsı bozulmuştur ve tum vucut etkilenmeye başlar.

HORLAMA – UYKU BOZUKLUĞU

UYKU APNE HASTALIĞI – POLİSOMNOGRAFİ

Uzm. Dr. Oğuz BAK
Uzm. Dr. Oğuz BAK

Hayati sağlık sorunlarına neden olabilen uyku apnesinin belirtilerini hastanın kendisinin farketmesi zordur. Hasta genellikle uykudaki anormal durumlardan, eşi veya yakınlarının farketmesiyle haberdar olur.

Uyku apnesinin en önemli belirtisi uykuda ani solunum duraklamaları, çok gürültülü horlamalar ve iç çekmelerdir.

Normalde üst solunum yollarını kontrol eden kaslar kıkırdaklar (boğaz ve gırtlağı çevreleyen kaslar ve kıkırdaklar ) uyku esnasında gevşerler. Eğer bu gevşeme çok fazla olursa üst solunum yolları daralır ve solunum esnasında giren çıkan havanın titreşimleriyle “horlama” sesleri oluşur. Horlama , uykuda nefes almak için zorlu, sıkıntılı, solumanın çıkardığı seslerdir.

Bazen de hava yolu uykuda tam tıkanır ve solunum geçici olarak kesilir. Bu durumuna “apne” adı verilir. Solunum durması (apne) olayında en az nefesin 10 saniye kesilmesi ve nefes durmalarının saatte en az 5 defa tekrarlaması “uyku apne hastalığı” olarak tarif edilir. Hastalar uykularında tekrarlayan nefes durmalarıyla adeta boğulurcasına uyuma çabalarlar. Her bir apne esnasında, oksijen düşer, beyinde ve kalpte stres oluşur.

Her gece tekrarlayan bu durum yaşamınızı etkiler: uykunuzu bozar; sabah yorgun, sersem gibi, uykunuzu alamamış uyanırsınız, gün içinde genel yorgunluk, isteksizlik, uyku basmaları hissedersiniz, bu durumlar yaşam kalitenizi, iş hayatınızı, sosyal ilişkilerinizi negatif yönde etkiler.

Son yapılan araştırmalar, horlama ve uyku apnesinin çok önemli bir çok hastalıkla ilişkili olduğunu göstermiştir

Uyku apnesi tedavi edilmezse aşağıdaki sorunlara yol açabilir :

Düzensiz Kalp atışları

Kalp büyümesi

Kalp krizi riskinin artması

Yüksek tansiyon

İnme ( felç )

Aşırı yorgunluk ve gündüz uyku hali

Trafik kazaları (direksiyonda uyku gelmesi)

Cinsel arzuların azalması (iktidarsızlık)

Kontrol edilemeyen şişmanlama

Uykuda terleme, sık idrara çişe kalkma

Aşırı sinirlilik, depresyon, anksiyete, canlılığın kaybolması

Unutkanlık, dikkat dağınıklığı

Uykuda ölüm

Bu hastalıkta kesin teşhis için önce kan tahlilleri , beyin filmi ve polisomnografi ( uyku testi ) yapılır, kulak burun boğaz ,kardiyoloji,göğüs hastalıkları ,dahiliye, psikiyatri , nöroloji muayeneleri yapılır ve hastaneye 1 gece yatırılarak uykudaki vucut parametreleri izlenir eğer test bozuk çıkarsa cpap cihazı gerekenlerde ayrı bir 2. gece tekrar titrasyon için yatış yapılır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir