Kadın Hastalıkları

Vajinal Kaşıntılar

DIŞ GENİTAL ORGANLARDA KAŞINTI

Vajina ve vulvada olan kaşıntılar genellikle vajinal akıntılar ile birlikte olabilir, bazı durumlar da ise akıntı olmadan da kaşıntı olabilir. Özellikle üreme çağında olan kadınlarda servikal bezlerden ve vajina duvarından berrak bir mukus salgısı olur. Üretilen bu mukusun miktarı, adet günlerine bağlı olarak salgılanan hormon düzeylerine göre sürekli olarak değişir. Sevikal mukus, hava ile temas edince beyaz veya sarı yönünde renk değiştirir.

Op. Dr. Kutlugül Yüksel
Op. Dr. Kutlugül Yüksel

Cinsel ilişki sırasında, ovülasyon (yumurtlama) döneminde ve gebelik olduğunda servikal mukus miktarı artar. Çeşitli genital enfeksiyonlar akıntının renk ve miktarını değişmesine, kötü kokuya ve kaşıntıya neden olabilir.

Genital Organlarda Kaşıntı Yapan Nedenler

­Vajinal mantar enfeksiyonları: Peynir, süt kesiği tarzında vajina ve vulvada kaşıntılı akıntıya neden olur.

­Bakterial vajinozis: Cinsel yolla bulaşmayan, normal vajinada yaşayan bakterilerin uygunsuz şartlarda aşırı artması sonucu krem tarzında kötü kokulu, genital organlarda kaşıntı ve irritasyon yaratan bir akıntının ortaya çıkmasına neden olur.

­Tricomonas, klamidya, gonore gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar akıntı ve aşırı kaşıntıya neden olabilir.

­Genital bölge temizliği için kullanılan deterjanlar, sprey, krem, jel, kontraseptif köpükler vajina ve vulvada irritasyon ve kaşıntıya neden olurlar.

­Vajinal tampon kullanmak ve uzun süre vajinada unutmak kötü koku ve kaşıntı Menopoz döneminde östrojen seviyelerinin düşmesi (atrofik vajina) vajinada darlık, kuruluk, irritasyon ve kaşıntıya neden olabilir. Nadiren genital kanserler kaşıntı nedenidir.

­Dış genital organlarda HPV etkisi ile oluşan siğiller, liken planus gibi dermatolojikhastalıklar da genital kaşıntı nedenidir.

Genital Kaşıntılar için Önlem

Genital bölge daima temiz ve kuru tutulmalıdır.

Vajinal sprey, pudra çok tehlikelidir. Daima pamuklu iç çamaşırı giyilmeli, sentetik üretilen eşyalar asla kullanılmamalıdır. Tuvalat temizliği daima önden arkaya doğru olmalı. Banyoda ise genital bölge uygun bir şekilde tam olarak temizlenmelidir.

Vajinal duştan sakınmak gerekir. Çünkü, vajinal duş, vajinada mevcut olan flora bakterilerini ortadan kaldırır. Halbuki bu bakteriler vajina enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Kan şekeri de daima kontrol altında tutulmalıdır. Kan şekeri yükselirse vajinal enfeksiyonlar (özellikle vajinal mantar enfeksiyonu) artar.

Vajinal enfeksiyondan şüphe edildiğinde öncelikle muayene olarak; gerekirse vajinal kültür ve servikovaginal smear testi yapılarak ya da inatçı enfeksiyonlarda HPV DNA ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların etkenini tespit etmek için vajinadan örnekler alınarak PCR yöntemi ile kesin tanı konulduktan sonra uygun tedaviler yapılarak bu enfeksiyondan ve bunların neden olduğu kaşıntılardan kurtulmak mümkündür. Vajinal enfeksiyon devam ederken vajinal tampon asla kullanılmamalıdır. Enfeksiyonların yayılmasını önlemek için cinsel birliktelik sırasında gerekirse mutlaka kondom kullanılmalıdır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir