Plastik ve Estetik Cerrahi

Kadınlarda burun estetiği

Burun estetiği (Rinoplasti), burunun şeklini ve dış görünüşünü değiştirmeye yönelik ameliyatlardır. İçinde ‘estetik’ kelimesini barındırdığı için genellikle güzellik amacıyla yapılan bir operasyon olarak bilinmektedir. Fakat rinoplastinin bir çok yapılma nedeni mevcuttur. Bunlardan ensık olanlar;

  • Yüz güzelliğini tamamlamak için yalnızca estetik kaygı amacıyla yapılanlar,
  • Burunda şekik bozukluğu olup , buna nefes alma problemininde eslik ettiği durumlar,
  • Nefes alma problemi düzeltilirken, burun şeklinde ufak değişiklikler de yapılmasının istenmesi,..

Bunun gibi birçok durumda burun estetiği yapılabilir. Bu maddelerden birincisi genelde bayanları kapsamaktadır, erkekler genellikle 2. ve 3. nedenlerle doktora baş vurmaktadırlar.

Tabiî ki güzellik kavramı kadınlarla özdeşleştiği için birçok estetik ameliyatta olduğu gibi rinoplasti de, daha çok kadınlar tarafından talep görmektedir.

Her estetik ameliyatta olduğu gibi burun estetiği ameliyatıda kadında ve erkekte farklı tasarlanır,çünkü genel kadın ve erkek anatomisi arasındaki farklılıklar ve yüzyıllardır bilinen güzellik anlayışı bu farklılıkların olması gerektiğini göstermiştir. Genel kadın ve erkek arasındaki ameliyat pilanlama kriterleri şunlardır;

  • Burun sırtındaki kemerli kısım alınırken kadınlarda birazdaha alınabilmekte ve böylece burun ucu burun sırtına göre çok hafif yukarda kalacak şekilde tasarlanmaktadır,
  • Burun ucu ve üst dudak arasındaki ‘ nazolabial açı’ olarak bilinen açı kadınlarda biraz daha geniş olaktadır, yaklaşık 100-110 derece civarındadır. Bu açıda karşıdan bakıldığında burun deliklerinin fazla görünmediği makul bir sonuç oluşur.
  • Daha toplu fakat yüz hatları ve yüz genişliği ile orantılı bir burun ucu düşünülür.
  • Burun kanatları arasındaki mesafe iki göz arası mesafeye orantılı olarak tasarlanır.
  • Kaşlardan başlayan ve burun ucuna ilerleyen estetik hatlar özellikle tasarlanır.
  • Alın çıkıntısı, burun ucu yüksekliği ve çene çıkıntısı orantılı olarak tasarlanır, gerekirse çene ye dolgu materyali yerleştirilir….
Op. Dr. Bülent KOÇ

Tabi bir çok orantı ve estetik kaide olmasına rağmen asıl kaide ‘sizin yüzünüz ve yüzünüze uygun burun’dur. Bu evrensel değerlerle sizin yüz profiliniz birleştirilerek yeni burun size özel olarak tasarlanır. Unutulmaması gereken en önemli şey ‘her burun ve her burun amliyatı nın farklı olmasıdır’. Bu bilincin artık yerleşmiş olmasından dolayı ‘ doğal ve yüze yakışan, estetik olduğu belli olmayan burunlar’ daha çok talep görmektedir. Her ne kadar birbirimize benzesekte ayrıntılar düşünüldüğünde bir çok farklılıklarımız mevcuttur.Bu mantıkla yapılan ameliyat pilanlamaları ve ameliyatlar uzun vadede hastaları daha çok memnun etmektedir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir