Girişimsel Radyoloji

Varis yarası ve tedavisi…

Varisler bacaktaki venlerin (toplardamarların) genişlemesi ve tortiyöz (solucanımsı) hale gelmesiyle oluşur. Venlerin içinde kanın doğru akış yönü kalbe doğru olup venlerin içinde kanın geriye doğru kaçması engelleyen kapakçık sistemi bulunur. Bu kapakçıklarda oluşan bir sorun sıkıntı kanın geriye doğru kaçmasına , birikmesine bacakta varis dediğimiz çirkin görünen hatta tedavi edilmediğinde yaraya neden olabilecek yapıların oluşmasına neden olur. Ayakta durmakla yerçekiminin etkisiyle yüzeyel toplar damarlar daha da belirginleşir. Varisler oluşturduğu rahatsızlık veren kozmetik ve estetik görünümleri yanı sıra ağrı, kaşıntı, kramp, sancı, ödem hatta tedavisi çok zor olan ayak yaralarına neden olabilir.

KADINLARDA DAHA SIK..!

Kadınlarda daha sık görülmekle birlikte varis hastalığının kalıtsal olduğu düşünülmektedir.

 Uzm. Dr. Özgür OKTAY
Uzm. Dr. Özgür OKTAY

VARİS NEDENLERİ VE OBEZİTE TEDAVİSİ SONRASI !!!

Obezite (şişmanlık), gebelik , yaşlılık, menapoz, uzun süre ayakta durma ve bacak travmaları varis oluşumundaki faktörler olarak sıralanabilir. Son zamanlarda uygulanan başarılı obesite cerrahisi işlemleri veya kontrollü diyetler sonrası hastalar, kilo kaybı sonrasında varislerinin belirginleştiği şeklinde yakınma belirtmekte.

VENÖZ YETMEZLİK? RENKLİ DOPPLER ULTRASONOGRAFİ

Ayakta ve ayrıntılı bakılan renkli doppler ultrasonografi tetkiki ile venöz yetmezlik (doğru olmamakla birlikte halk arasında iç varis olarak bilinen) saptandığı durumlarda bunun tedavi edilmesi tıbbi bir gerekliliktir. Venöz yetmezlik tedavisi de damar içi uygulamalar ile ameliyatsız olarak yatış gerektirmeden yapılabilmektedir.

TEDAVİ İÇİN VAKİT KAYBETMEYİN !!

Varislerin yara oluşturma ihtimali bulunduğu için mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmeleri yara oluşumunu engelleyecektir.

VARİS TEDAVİSİ- DENİZ – GÜNEŞ

Yaz ayları, sıcak hava; varis yakınmalarının arttığı dönemler olup tedavi için bir engel değildir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir