Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Vücutta karıncalanma neden olur?

Sıklıkla el ve ayak parmaklarında, kollarda ve baş çevresinde görülebilen uyuşma, karıncalanma ve batma hissi, tıpta parestezi olarak adlandırılan ve kronik veya geçici olarak seyredebilen bir rahatsızlıktır. Geçici parestezi problemi sinirlere uzun süre baskı yapılmasına bağlı olarak gelişir ve uygulanan baskı ortadan kalktığında uyuşukluk ve karıncalanma hissi kısa süre içerisinde kaybolur. Genellikle uzun süre aynı pozisyonda kalma sonucu sağ veya sol kol uyuşması, ayak karıncalanması gibi belirtilere neden olan bu durum ciddi bir sağlık problemi olarak değerlendirilmemelidir.

Ancak herhangi bir pozisyonda uzun süre kalmaya bağlı olmaksızın sağ veya sol kolda karıncalanma, parmak uçlarında uyuşukluk hissi, yüzde veya kafada karıncalanma problemleri görülüyorsa bu durum altta yatan nörolojik bir rahatsızlığa işaret ediyor demektir.

Vücutta karıncalanma nedenleri nelerdir? 

Vücutta karıncalanma hissi sinirler üzerinde meydana gelen baskı ve sıkışma nedeniyle ortaya çıkar ve pek çok rahatsızlık sinir hasarına ve dolayısıyla karıncalanmaya yol açabilir. Karıncalanma nedenleri arasında en sık karşılaşılan nörolojik problemler diyabetik nöropati, alkol bağımlılığı, beyin tümörleri, multipl skleroz (MS) hastalığı, ensefalit, transvers miyelit ve inme şeklinde sıralanabilir. Tüm bu rahatsızlıklar vücudun belirli bölümlerinde sinir hasarına neden olur ve bunun sonucunda karıncalanma, uyuşukluk, iğne batması ve yanma gibi problemler meydana gelir. 

Ortopedik nedenler de vücutta sinir hasarına ve buna bağlı parestezi gelişmesine yol açabilir. Özellikle bir travmaya bağlı gelişen nörolojik yaralanmalar sonucunda sıklıkla sinir hasarı gelişir ve bu durum vücutta karıncalanmadan daha büyük şikayetlere neden olabilir. Bazı kemik kırıkları, kemik erimesi (osteoporoz), boyun veya sırt yaralanmaları, fıtıklı omur diskleri, karpal tünel sendromu ve dejeneratif disk hasarı vücutta karıncalanma şikayetine yol açan başlıca ortopedik nedenler olarak sayılabilir. 

Bazı psikiyatrik rahatsızlıkların da vücudun çeşitli bölgelerinde sinir sıkışmasına ve sinirler üzerinde baskı gelişmesine neden olduğu söylenebilir. Özellikle panik atak hastalarının yaklaşık %80’inde ataklar öncesinde ve ataklar sırasında sinir sıkışmaları gelişir ve bu durum uyuşukluk, karıncalanma, iğne batması ve deride yanma gibi şikayetlere yol açabilir. 

Sık tekrarlayan karıncalanma ve uyuşukluk şikayetleri kişilerin günlük hayatında aksaklıklara neden olduğundan dolayı etkili şekilde tedavi edilmesi gerekir. Nörolojik, ortopedik veya psikiyatrik nedenlerde ortaya çıkan parestezi problemleri kişinin yalnızca duyu kaybı yaşamasına neden olan ve herhangi bir hareket kısıtlılığına sebebiyet vermeyen sinir problemleridir. Eğer karıncalanmanın yaşandığı bölgede aralıklı veya sürekli olarak hareket kısıtlılığı meydana geliyorsa en kısa sürede doktor kontrolüne başvurulması ve en etkili tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir