Dermatoloji – Cilt Hastalıkları

Güneş koruyucuları cilt tipine göre seçilmeli

Yaz mevsiminde cildin güneşin zararlı etkilerinden korunması oldukça önemli. Güneşe çıkmadan 30 dakika önce mutlaka güneş koruyucuların kullanılması gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanları, “Güneş ışınlarının cildi kurutucu etkilerini azaltmak için cilt tipine uygun bir nemlendirici sabah-akşam düzenli olarak sürülmeli, cilt nemini arttırmak için günde en az 6-8 bardak su tüketilmeli, A, C ve E vitamininden ve omega-3’ten zengin beslenilmeli” diyor.

Güneş koruyucuların, kişinin yanmadan güneşte kalabileceği süreyi ifade eden SPF miktarının, yani koruma faktörünün açık tenlilerde en az 50 olması gerektiğini anlatan Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanları, “Bu ürünler suya dayanıklı olmadığından suya girip çıktıktan sonra mutlaka yenilenmeli. Ürünler açıldıktan sonra en fazla bir yıl kullanılmalı ve 3-4 saatte bir yenilenmeli” açıklamasında bulundu.

Yağlı ciltler losyon, kuru ciltler sprey koruyucu seçmeli

Güneş koruyucu seçiminde cilt tipine bakılmasının önemli olduğunu hatırlatan uzmanlar yağlı ciltlerin losyon veya jel, kuru ciltlerin krem formları tercih etmesi gerektiğini belirtti ve güneş koruyucuların siyah nokta ve akneye sebep olabildiğinden çok miktarda uygulanmaması gerektiğinin altını çizdi.

Çocuklarda sprey formlu koruyucular tercih edilebilir

Çocuklarda fiziksel güneş koruyucuların tercih edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, fiziksel güneş koruyucuların sistemik olarak emilmediğini ve güneş ışığını yansıtarak etki yaptığını belirttiler. Bunların en çok çinko oksit ve titanyum dioksit içerdiğini paylaşan uzmanlar, çocuklarda sprey formu ile geniş yüzey alanlarına koruyucu kullanılabildiğini, çocuklarda kullanılacak nemlendiricilerin parfüm ve paraben içermemesine ve renksiz olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ciltte kızarıklık durumunda soğuk kompres uygulanabilir

Güneşe maruziyet sonrası basit bir kızarıklık meydana gelmişse cilde soğuk kompresler, epitelizan kremler ve nemlendiricilerin kullanılabileceğini söyleyen Deri Hastalıkları Uzmanları, “Eğer ciltte kızarıklık aşırı ise, su toplamaları gibi şiddetli reaksiyonlar varsa mutlaka dermatoloğa başvurulmalı” dedi.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir