Ortopedi

Yağ Dokusu Kaynaklı Kök Hücre Uygulaması

Yağ hücreleri arasındaki sıvının belirli konsantrasyon işlemlerinden geçirilerek kök hücrelerden zengin sıvı elde edilmesi ve bu sıvının hasar görmüş dokulara verilmesi uygulamasıdır.Kök hücreler uygulanıldıkları dokunun esas hücrelerine dönüşerek onarım faaliyetine yardımcı olur. Ortopedik kök hücre uygulamaları kemik iliği ve yağ dokusu kaynaklı olarak uygulanılanabilir. Yağ dokusu kaynaklı kök hücreler , kemik iliği kaynaklı kök hücreler ile aynı özellikleri taşır.Uygulanıldıkları sahaya göre  kemik, kıkırdak , kas, yağ dokusuna dönüşebilir ve yapım onarım faaliyetlerini tetikleyecek enzimlerin, büyüme faktörlerinin salınmasını sağlarlar. Kemik iliği kaynaklı kök hücre uygulama sistemlerine göre üstünlüğü , alınmasının daha kolay olması ve daha geniş verici dokunun bulunmasından dolayı hücre sayısının daha fazla olmasıdır. 

KİREÇLENMEDE KÖK HÜCRE UYGULANIMI

Op. Dr. Tolga Mertoğlu

Yağ dokusu kaynaklı kök hücre uygulamaları özellikle PRP ile kombine edildiğinde , osteoartrit denilen kireçlenmenin tedavisinde kullanılabilir.

SVF ‘DE NE BULUNUR ?

   Vücutta verildikleri dokunun hücrelerine dönüşebilme kabiliyetine sahip kök hücrelerden zengin sıvıdır. Bu kök hücreler ayrıca doku yenilenmesini destekleyen enzim ve büyüme faktörlerinin salınmasınında rol oynar. 

  •  Ödem oluşumunu düzenler.
  • Fibrosiz denilen doku sertleşmesinden korur.
  • Hücre yaşlanması ve ölümüne karşı koyar.
  • Damarlanmayı destekleyerek doku yenilenmesini sağlar.
  • Osteofit denilen eklem kireçlenmesi ve şişmesini azaltır.
  • Kıkırdak aşınmasını azaltır.
  • Dokunun kendi kök hücre azlığının veya üretim eksikliğinin tamamlanılmasına yardım eder.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir