Ortopedi

Yaşlılarda ne tür omurga sorunları ortaya çıkabilir?

Osteoporoza Bağlı Omurga Kırığı: İleri yaştaosteoporoz, yaşlılık ve/veya menopoza bağlı kemik kitlesinin azalması nedeniyle oluşur. Kemikleri zayıflatan bu sorun nedeniyle basit travmalarda bile kemikler kırılabilir hale gelir. En çok kırılan kemikler omurga ve kalça kemikleridir. Osteoporozun çok ileri olduğu bazı durumlarda hasta aksırınca bile omurgası kırılabilir.

Hastalarda en sık ortaya çıkan şikayet sırt ya da bel ağrısıdır. Bazen çökme kırıkları sonucu olan ağrı hastayı çok rahatsız etmez ama oluşan deformite sonucu hasta doktora başvurur.

Prof. Dr.Alpaslan Şenköylü
Prof. Dr.Alpaslan Şenköylü

Yaşlılarda Kifoz: Yaşlanan omurgada hem osteoporotik kırıklar hem de disklerde oluşan dejenerasyonla beraber kifoz oluşabilir. Bu durum bir yandan hastada solunum sorunları oluştururken diğer yandan günlük aktiviteleri kısıtlar.

Yaşlılarda Skolyoz: İleri yaşta skolyoz ya dejeneratif omurga sorunları sonucunda ya da geçmişte var olan skolyozun artmasıyla oluşabilir. Birinci durum sinirlere bası nedeniyle sıklıkla bacaklara yayılan ağrı ile beraberdir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir