Kanser & OnkolojiKBB (Кulak Burun Boğaz)

Yemek borusu kanserini önlemek mümkün mü ?

Barrett özofagus, yemek borusunun alt ucunda kronik gastrointestinal reflüye bağlı olarak oluşan ve ileri dönemde kanserleşme riski taşıyan bir durumdur.

Mayo Clinic tarafından Digestive Diseases Week (Sindirim Hastalıkları Haftası) kapsamında sunulan bir çalışmaya göre, Barrett özofagus radyofrekans ablasyonu (RFA) kullanılarak tedavi edilebilir ve ilk tedaviden 5 yıl sonra bile tedavinin etkinliği devam etmektedir. Bu bulgular, özofagus kanserine ilerleme riski nedeniyle bazen reflü ameliyatı kararı verdiren bu durumun takip ve tedavisinde kalıcı değişikliklere yol açabilecek önemdedir.

Op. Dr.Murat Üstün

Yıllık olarak, Barrett özofagusunun erken formu saptanan her 200 hastadan birinde en hızlı ilerleyen kanserlerden biri olan özofagus kanseri gelişmektedir. Bu prospektif (ileriye dönük), çok merkezli çalışma 2004 Mayıs-2009 Kasım arasında yürütüldü. Araştırmacılar, intestinal metaplazisi olan hastalara RFA tedavisi uyguladılar. İlk işlemden sonra Barrett özofagusun yokolduğu saptanan 50 hastanın 5. yıldaki kontrol endoskopileri, 46’sının halen Barrett özofagustan kurtulmuş olduğunu gösterdi. Diğer 4 hastada kalıntı ve düşük düzeyli hastalık için tek seans RFA uygulandı. Mayo Clinic doktorlarından David Fleischer “erken evre Barrett özofaguslu hastalarda tama yakın oranda tedavi sağlayabildik. Umarım bu, bu tabloyla ilişkili kanser oranlarında da azalmaya yol açacaktır.” dedi ve ekledi; “RFA Barrett özofagusun tedavisinde kalıcı, uzun vadeli bir yaklaşım sunmakta ve hücrelerin restorasyonunu sağlamaktadır.” Dr. Fleischer Barrett’li hastaların takibinde bazı kısıtlılıklar olduğuna işaret etmiştir. Primer strateji olarak takibin benimsenmesi efektif değildir ve takipte olduğu halde bazı hastalarda özofagus kanseri saptanmıştır. Ek olarak, öneriler endoskopistin çok sayıda biopsi alması gerektiği yönündedir, ama bu her zaman uygulanmamaktadır.

Dr. Fleischer ve arkadaşları hastalarını bu yöntemin kalıcılığını izlemek için takip etmeye devam etmektedir. Araştırmacılar, hiçbir yöntemin mükemmel olmadığını, ancak RFA teknolojisinin sonuçlarının umut verici olduğunu belirtmişlerdir.

KAYNAK: Fleischer DE, Overhold BF, Sharma VK, et al. Endoscopic radiofrequency ablation for Barrett’s esophagus: five-year durability outcomes from a prospective multi-center trial. In Program and abstracts of Digestive Disease Week 2010; May 1-5, 2010; New Orleans, LA. Abstract 358. Ancak www.medicorium .com kaynak gösterilmek kaydı ile alıntı yapılabilir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir