Plastik ve Estetik Cerrahi

Yüzde yaşlanmaya neden olan faktörler nelerdir ?

Yüzde Yaşlanmaya Neden Olan Faktörler Nelerdir ?
Yüzde yaşlanma değiştirilebilir ve değiştirilemez olan bazı etkenlere bağlı olarak meydana gelir.

1- Zaman.
Zaman, yüzün yaşlanmasında en önemli ve değiştirilemeyen faktördür. Zamanla cilt kalitesi bozulur. Cildin esnekliğini sağlayan elastin liflerinde azalma ve diriliğini sağlayan kollajen liflerinde bozulma meydana gelir. Yüzün daha dolu görünmesini sağlayan ve cilt altında bulunan yağ yastıkçıkları, yaşlanma ile birlikte küçülürler. Böylece çökmeler meydana gelir.

Op. Dr.Tamer Şakrak
Op. Dr.Tamer Şakrak

2- Yer çekimi.
Yaşlanmaya neden olan ve değiştirilemeyen diğer önemli bir faktördür. Hiç farkedilmese bile her an bir güç cildinizi aşağı doğru çeker. Yüz ve vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen sarkmalar, yaşlanmanın ve yerçekiminin ortaklaşa işlediği bir suçun sonucudur. Elastikiyetini yitiren doku, yerçekiminin ısrarcı etkilerine karşı koyamamış ve sarkmalar meydana gelmiştir.

3- Solar Etki
Yüz cildinin maruz kaldığı en önemli solar etki; güneş ışınlarına maruz kalmadır. Güneş ışınları, ultraviyole B ve C sayesinde cilt ve cilt altı dokularda bozulmaya neden olur. Bu bozulma doku düzeyinde olabileceği gibi gen düzeyinde de gerçekleşebilir ve cilt kanserleri bu zeminde gelişir.

4- Sigara.
Yaşlanmada en önemli önlenebilir faktördür. Sigara kullanımı, içerdiği toksinler nedeniyle doku düzeyinde hipoksiye (oksijen seviyesinde azalma) neden olur. Ayrıca dokuda kimyasal bozulma meydana gelir.

5- Diğer faktörler.
Bu başlık altında bir çok kimyasal etki incelenebilir. Kalitesiz makyaj malzemeleri, sentetik olan ürünler, mesleksel nedenlerle maruz kalınan kimyasallar vs.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir