Göğüs Hastalıkları

Akciğer kanseri evreleme

Akciğer kanseri evreleme kanserin akciğerin dışına çıkıp çıkmadığına göre yapılır. Lenf nodlarına ve diğer organlara yayılım evreleme için kullanılır. Akciğerler büyük olduğu için kanserin teşhisinden önce kanser dokusu uzun bir süre çevre dokulara yayılmadan akciğerler içinde büyüyebilir.

Öksürük ve yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıktığında bile hastalar bunları soğuk algınlığı, farenjit ya da bronşit gibi başka nedenlere bağlar. Bu nedenle de erken evreler olan evre 1 ve 2’de kanseri tespit etmek zordur. Akciğer kanserinin evrelenmesi tedavinin planlanabilmesi için önemlidir. 

Küçük hücreli akciğer kanseri evreleri

Evre 1: Kanser sadece akciğerlerde bulunur ve herhangi bir lenf bezine yayılmamıştır.

Evre 2: Kanser akciğere ve yakın lenf düğümlerine yayılmıştır.

Evre 3: Bu evre 3A ve 3B olmak üzere 2’ye ayrılır. Kanser sadece kanserin başladığı akciğer yarısının aynı tarafındaki lenf düğümlerine yayılmışsa evre 3A olarak adlandırılır. Kanser karşı taraftaki lenf düğümlerine de geçmişse veya köprücük kemiğinin üstündeki lenf düğümlerinde yayılırsa buna da 3B denir.

Evre 4: Akciğer kanseri 4. evre kanserin en ileri aşamasıdır. Bu evrede kanser diğer akciğer yarısına, karaciğer gibi uzak organlara ve akciğer ve kalp zarları arasındaki sıvıya sıçramıştır. İleri evre akciğer kanseri yoğun bakım ünitesinde tedavi gerektirecek çok ağır belirtiler gösterebilir.

Küçük hücreli akciğer kanserinin evreleri

Bu akciğer kanseri türü sınırlı ve yaygın hastalık olmak üzere 2 evrede ele alınır.

Sınırlı hastalık: Bu aşamada, kanser sadece göğsün bir tarafında  akciğerin sadece bir kısmında ve yakındaki lenf düğümlerinde bulunur.

Yaygın hastalık: Bu evrede, kanser göğsün diğer yarısına veya vücudun diğer bölgelerine yayılmıştır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir