Dermatoloji – Cilt Hastalıkları

Akne ve Sivilce

Akne ve sivilce aynı anlamda mıdır?

Cildiye uzmanı (Dermatolog) Dr.Ali Bacanlı: Evet, akne ve sivilce aynı anlamdadır.

Akne (sivilce) nedir?

Cildiye uzmanı (Dermatolog) Dr.Ali Bacanlı: Akne (sivilce) iltihabi cilt hastalıklarından biridir. Kronik, yani uzun süreli bir hastalıktır. Çeşitli görünümlere sahip olabilen akne (sivilce) en çok yüzde görülse de gövde, kollar ve kalçalar gibi farklı vücut bölgelerinde de bulunabilmektedir. Her iki cinsiyette de görülen akne (sivilce) bazı kişilerde sosyal ilişkileri etkileyebilmekte, ruhsal etkilenmelere yol açabilmekte, özgüveni eksiltebilmektedir. Bu nedenle akne (sivilce) önemli bir sorundur.

Akne (sivilce) hangi yaşta görülür?

Cildiye uzmanı (Dermatolog) Dr.Ali Bacanlı: Akne (sivilce) genellikle ergenlik yaşlarında görülür. Ama yaşamın ilk yılında da, küçük çocuklarda da, nadiren, akne (sivilce) görülebilmektedir. Kırklı yaşlarda dahi akne sorunu nadir değildir.

Ergenlik yaşları dışında akne (sivilce) görülmesi normal midir?

Cildiye uzmanı (Dermatolog) Dr.Ali Bacanlı: Ergenlik yaşlarından önce, küçük bir çocukta akne geliştiyse de 25 yaşından sonra akne bulunuyorsa da bazı hastalıkların varlığı araştırılmalıdır. Bunun için cildiye uzmanınız (dermatoloğunuz) bazı tetkikler isteyebilir. Ancak bu testlerin sonucunda bir sorun tespit edilmeyebilir. Ergenlik yaşları dışında akne bulunması mutlaka ayrı bir hastalık nedenli olmayabilir. Kozmetik bir ürün, yanlış bir tıbbi uygulama da akneye yol açabilir.

Cildimiz için bir kozmetik ürünü kimin tavsiyesiyle almalıyız?

Cildiye uzmanı (Dermatolog) Dr.Ali Bacanlı: Cildinize doğru kozmetik ürünü cildiye uzmanınız (dermatoloğunuz) önermelidir; bunun dışındaki kimselerden, sosyal medyadan, eczaneden, arkadaşınızdan öneri almak çeşitli cilt sorunları ortaya çıkmasına yol açabilir.

Nasıl bir yanlış uygulama akne (sivilce) nedeni olabilir?

Cildiye uzmanı (Dermatolog) Dr.Ali Bacanlı: Cildimize yapılan uygulamalar deneyimli bir cildiye uzmanı (dermatolog) tarafından yapılırsa akne gelişimi için endişe etmeye gerek yoktur. Çeşitli cilt bakımları veya halk arasında dermapen olarak bilinen mikroiğneleme tedavilerinin tıbbi tedaviler olduğunun hep akılda tutulması ve mutlaka bir cildiye uzmanı (dermatolog) tarafından uygulanmasını öneririm.

Akne (sivilce) nasıl kendini gösterir?

Uzm. Dr. Ali Bacanlı

Cildiye uzmanı (Dermatolog) Dr.Ali Bacanlı: Akne (sivilce) birkaç tip görünüme sahip olabilir, her hastada bunların sadece biri veya birkaçı görülebilir. Milimetrik düzeyde deri renkli tepecikler, milimetrik siyah noktalar, kırmızı yarım kubbe şeklinde 1cm civarı kabartılar, üzerinde sıvı toplamış şekilde 1cm civarı kırmızı kabartılar, sadece minik kirli beyaz sıvı dolu kabarcıklar, 1cm’den daha büyük kırmızı şişlikler, deri altında sadece dokunmayla belli olan küre şeklinde kabartılar, içinden irin çıkan boşluklar gibi görünümler mümkündür. Önceki akneler (sivilceler) neticesinde oluşmuş izler de bazı akne (sivilce) hastalarında söz konusu olabilir. Bu izler adeta buz kıracağı ile cilde minik oyuk açılmış gibi de olabilir, yuvarlak, zemini deri renkli veya kırmızı, deri yüzeyinden daha çukur birkaç milimetre alanlar şeklinde de olabilir, akne (sivilce) deri yüzeyini girintili çıkıntılı yapan daha büyük doku hasarlarına yol açmış da olabilir.

Akne (sivilce) beslenme ile ilişkili midir?

Cildiye uzmanı (Dermatolog) Dr.Ali Bacanlı: Kesinlikle yakından ilişkilidir. Kişinin yaşı, kilosu, cinsiyeti, varsa diğer hastalıkları, kullandığı ilaç ve gıda takviyeleri göz önüne alınarak bir beslenme programı yapılması akne (sivilce) tedavisi için çok değerlidir. Sadece ne yediğimiz değil ne zaman yediğimiz, hatta ne zaman su içtiğimiz de çok önemlidir. Akne için düzenlenen beslenme şekli aslında kişinin hücrelerinin erken yaşlanması, kişide diyabet, kanser, bazı tiroid, bağırsak hastalıklarının gelişmesinin de engellenmesi açısından da çok anlamlıdır. Sağlık bir bütündür. Beslenme ile ilgili birçok yanlış düşünce söz konusudur. Tıbbi tedavilere ek olarak doğru beslenme önerileri fark yaratmaktadır.

Akne (sivilce) stres ile ilişkili midir?

Cildiye uzmanı (Dermatolog) Dr.Ali Bacanlı: Aşırı stres ile akne (sivilce) arasında ilişki vardır. Fakat, akne (sivilce) sadece stres nedenli gelişmez, sadece stres azaldığı için ortadan kalkmaz. Hekiminiz, yaşam tarzınıza uygun şekilde, genel hatları ile aşırı stres ile başa çıkmak için faydalı önerilerde de bulunacaktır.

Akne (sivilce) tedavisinden korkmak gerekir mi?

Cildiye uzmanı (Dermatolog) Dr.Ali Bacanlı: Elbette hayır. cildiye uzmanı (dermatolog) tarafından planlanan ve tüm detaylarıyla anlatılan tedavinizi bilinçli bir şekilde kullandığınız sürece korkulacak hiçbir husus yoktur. Benim akne (sivilce) için tedavi ettiğim yirmi bin civarında hastanın hiçbirinde sıkıntılı bir durum oluşmadı, uygun kişide doğru tedavi seçildiği ve hasta da özenli davrandığı sürece akne (sivilce) tedavisi sorunsuz bir sürece sahiptir.

Akne (sivilce) için tetkik gerekli midir?

Cildiye uzmanı (Dermatolog) Dr.Ali Bacanlı: Akne (sivilce) yakınımı ile gelen hastaların az bir kısmında tetkik gerekmektedir. Hangi hastada hangi tetkiklerin gerektiğine cildiye uzmanı (dermatolog) karar verecektir. Temel olarak 3 nedenle tetkik gerekir. Ya akne (sivilce) bulunan kişide hormonal bir sorun araştırmayı gerektiren bir özellik bulunmaktadır ya belli mineral veya vitaminlerin seviyesini değerlendirmek uygundur ya da başlanan tedaviye ilişkin tetkik gerekiyordur. Bu tetkikler muayenehane şartlarında da çeşitli hastanelerde de yapılabilir…

Akne (sivilce) izleri için neler yapılabilir?

Cildiye uzmanı (Dermatolog) Dr.Ali Bacanlı: Bazı jeller aylar içinde izlerde gerileme sağlayabilmektedir. Bunun yanında, mikroiğneleme, kollajen enjeksiyonu, PRP gibi yöntemler de vardır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir